Mosegris

mosegris

Hvad er en mosegris

Mosegris er et pattedyr, som også kaldes for en vandrotte, selvom den ikke er en rotte, men mere end mus. Den lever i Europa og i Asien, og den lever i våde områder, men også i tørre terræner, som for eksempel i frugtplantager, da den elsker at spise af træernes rødder. Nogen gange flytter den ind i haver, tæt på våde områder, og med masser af mad. Mosegrisen lever ligesom muldvarpen i gravede tunneller i jorden. De fylder depoter i tunnellerne med mad, og er aktive om dagen og sover om natten.

Den yngler i Danmark fra april-november måned, og de får omkring 4-5 kuld på én sæson. En mosegris lever kun 15-20 måneder, som er relativ kort levetid. Til gengæld når den at yngle i flere sæsoner, så den kan formere sig.

Mosegrisen er som sådan ikke et direkte skadedyr, fordi den sjældent er til gene for mennesker. Men når den så har forplantet sig i en have, så kan den til gengæld gøre stor skade, både på græsplænen i form af muldskud, men også på frugttræer og køkkenhaven.

Ej at forglemme, så ser mosegrisen rigtig sød og nuttet ud, ligesom husmåren, men man skal ikke lade sig nare.

Hvordan ser den ud? 

Kendetegnet ved en mosegris, er at den ligner en stor mus (studsmus). I Danmark er det den største mus, der findes. Selve kroppen er omkring 12-20 cm, og halen er 6-10 cm. Den vejer omkring 250-300 gram. Desuden har den en mørkebrun/grålig pels med sorte nuancer. Den her en kort snude og meget små øjne. Ørene kan man næsten ikke se i, på grund af pelsen. Og for virkelig at skille den ud, så har den 5 trædepuder på sin bagfod, og ikke 6, som andre små gnavere har.

mosegris

Hvad spiser en mosegris? 

Mosegrisen er vegetar, og spiser derfor ikke andre dyr. Den lever derimod af knolder og stauder, samt diverse rødder fra hække, såsom bøgehækken, stikkelsbærbuske, og frugttræer. Så hvis du har æbletræer i haven, og oplever huller i din græsplæne, så ved du hvorfor. Nedfaldne æbler er paradis for mosegrisen.

Hvad er forskellen på muldvarp og mosegris?

Der er flere ting, der indikerer, om det er en muldvarp eller en mosegris, der er tale om, for der er faktisk flere punkter, hvor de bare er vidst forskellige som dyr. 

1. Når der graves tunneler i jorden, så efterlader muldvarpen hullet lukket af jord, mens mosegrisen efterlader huller helt åbent.
2. Mosegrisen er mere aktiv om dagen, end den er om natten. Hvortil muldvarpen er mest aktiv on natten, og sover om dagen.
3. Mosegrisen er vegetar, og spiser knolder, rødder og stauder. Hvor muldvarpen ikke er vegetar.

Hvis du oplever åbne muldskud i din have, samt gnavemærker i dine frugttræer i sommerhalvåret, så kan du være sikker på, at det er en mosegris, og ikke en muldvarp.

Mosegris i haven? – Sådan slipper du af med dem

Selvom mosegrisen er sød og tilforladelig ud, så kan de altså gøre stor skade, hvis de får lov til at udfolde sig i din have, både i plænen, men også i din køkkenhave. Til forskel for andre skadedyr, som sølvfisken som kan skade indenfor, så er en mosegris bare dét større, og kan forvolde mere synligt skade udenfor. Mosegrisen har også sin ret til at være på denne jord, men vi foretrækker, at det ikke bliver i vores haver, men på andre grønne arealer. 

Hvis man oplever muldskud i sin have, så skal man naturligvis tage hånd om problemet. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er tilladt at bekæmpe hverken mosegrise eller muldvarper med biocidmidler. Der er dog 3 måder til bekæmpelse af mosegrise på din matrikel. 

  1. Sæt fælder op
  2. Tag kontakt til din kommunen, for at høre, om de kan hjælpe dig 
  3. Tag kontakt til en skadedyrsbekæmper

Dog vil vi gøre opmærksom på, at vi på det kraftigeste anbefaler ikke at slå dyr ihjel. Er der et enkelt muldskud eller to i din have, så lad det være, så længe de ikke kalder på alle deres venner, og flokken formerer sig. – Hvis problemer er blevet så stort, at de er begyndt at udrydde både træer, buske, plæne og køkkenhaven i din have, så kan vi kun anbefale, at du tager fat i en professionel skadedyrsbekæmper, og aldrig selv begiver dig ud i at dræbe dem selv. Det er nemlig vigtigt, at det bliver håndteret på den helt rigtige måde, og at dyrene slås ihjel på en human måde.

mosegris

Vær mere aktiv i haven – og mosegrisen vil hurtigt flytte

Hvis du har frugttræer, så kan du gøre dig selv den tjeneste, at samle faldne frugter op fra jorden. På den måde, risikere du ikke, at der kommer flere mosegrise til stedet. Generel menneskelugt, eller katte/hundelugt, er noget mosegrisene helst, vil holde sig langt fra, så hvis du begynder at opholde dig mere i haven, så vil mosegrisen have problemer med at komme op fra sine tunneler, og den vil automatisk finde et bedre sted at bo, hvor den kan få fred om dagen, til sine dagelige aktiviteter.

Se det fra den positive side

I stedet for at se det som en byrde, og et irritationsmoment, som pryder din flotte have, at der kommer muldskyd, så tag en ære i, at mosegrisen har valgt netop din have at leve i. Faktisk er den ganske sød at se på. Det er helt sikkert, fordi du har enten bøgetræer i din have, eller masser af frugttræer, eller måske du bor tæt på et fugtigt miljø, såsom ved søer eller åer. Så længe de ikke gør mærkbart skade, så betragt i stedet dens færden, og se, hvordan den lever sit liv.

Info fra naturhistoriskmuseum.dk og pattedyratlas.lex.dk