Ferskentræ – Alt du bør vide om ferskentræet i det danske klima

ferskentræ

Synes du, at din have er tom og upersonlig? Så er det en oplagt mulighed for at så et frugttræ. Et frugttræ vil pynte i haven, give udbytte i forhold til frugter, som kan spises eller anvendes til syltning, afhængig af hvilke frugter træet giver. I denne korte guide, vil vi tage udgangspunkt i ferskentræet. Kan man virkelig selv producerer ferskner i sin have? Efter du har læst denne guide, så vil du blive meget klogere på træet.

Om ferskentræet

Fersken hedder på latin Prunus persica, og stammer oprindeligt fra Kina, hvor det har været plantet i mange tusinder år, og stadig plantes denne dag i dag. Ferskentræer dyrkes oftest i tropiske lande, da ferskentræer trives bedst trives med varme og milde vejrforhold.

Ferskentræet er i familien med kirsebærslægten, da der kommer de finske lyserøde blomster på i foråret/sommeren.

Hvis du skal dyrke dit eget ferskentræ her i Danmark, så bør du have i tankerne, at det danske vejr kan være til den ekstreme side. Derfor anbefales det, at dyrke dit ferskentræ i drivhus eller i din udestue, hvis du har sådan en.

Fersker kan spises med skal, og de er rige på c-vitaminer tog mineraler. Et fuldvoksens ferskentræ kan blive et par meter høje i det danske klima.

Vælg den rette sort

Ferskentræet findes i forskellige sorter. Hvor udseendet og smagen af ferskerne godt varierer efter sorten.

  • Fersken (Riga) – Prunus persica. Denne sort er den mest almindelige, som giver ovalrunde ferskner som er gule med røde kinder, som man siger. De er saftige og næsten hvidt frugtkød. Denne sort er populær fordi den er meget frost-modstandsdygtig og derfor særlig egnet til det danske klima.
  • Fersken (Platifortwo) – Denne ferskentype har formen som en ufo. De er søde og saftige i smagen, og er en god blanding af rød og gul med hvidt frugtkød.
  • Fersken (Frutteria) – Prunus persica. Denne kender du helt sikkert fra det lokale supermarked, de er store og saftige. Sorten er hårdfør i det danske klima.
  • Fersken (Honeysun) – Prunus persica. En af de nyste ferskensorter, som minder meget om abrikosen i udseendet, men som honning i smagen.
  • Fersken (Frost) – Prunus persica. Giver store orange/røde ferskner med guld frugtkød. Den er som navnet antyder, god til frost, men foretrækker varme og læ.
  • Fersken (Benedicte) – Prunus persica. En af de mest fineste ferskensorter der er, hvor du får velsmagende, store og flotte ferskner, som er meget saftige.
ferskentræ

Placering

Når du skal plante dit ferskentræ, så er det nødvendigt, at tage hensyn til det danske klima. For det danske klima byder på minimalt af varme og sol, men meget på regn, kulde og frost. Ikke just nogle temperaturer, som ferskentræet foretrækker, men hvis man finder et sted hvor træet kan få fuld sol, og hvor der også er læ, så kan det potentielt godt vokse sig stor og fyldig, trods det danske klima.

Imens træet er lille, så kan det være ekstra skrøbelig overfor frost og vind, derfor vil vi anbefale, at du i det første lange stykke tid planter den i en krukke, og stiller den i et drivhus eller i en udestue, hvis du har sådan en.

Sådan planter du den ud

Når træet er for står til at stå i udestue eller i drivhuset, så er det på tide, at det rykkes udenfor i haven. Igen, er det vigtigt, at tage højde for dens placering.

Når du har fundet den rette placering, graver du et stort hul, hvor du med fordel kan blande den almindelig jord med komposteret kojord, som er en naturgødning. På den måde, får dit fersken træ den bedst mulige start i haven. Derudover kræver dit ferskentræ ikke mere, udover at jorden er nærigsrig.

I træets vækstperiode skal det gødes godt, og så skal det have masser af vand.

Hvornår beskæres et ferskentræ?

Det rette tidspunkt for beskæring af ferskentræet er efter at man har høstet dens frugter. Man beskærer på den måde, at man fjerner de beskadige og syge grene helt, men de grene, hvor du har høstet frugter fra, de skal blot beskæres kraftigt, jo mere du beskærer, jo bedre. Man kan godt regne med, at skulle beskærer træet et par gange over sommeren.

Når foråret starter, kan man med fordel klargøre sit træ, ved at fjerne de grene, som har taget skade af vinterens frokost. På kort tid, vil der hurtigt begynde at komme nye skud over sommeren. Det kan virke trosset at beskære meget af træet, men især efter høstningen, så beskytter du også træet ved at køre det mere modstandsdygtigt med sine korte grene. Du bør beskærer så meget, at træet til sidst vil ligne et sildeben.

Dværg ferskentræ (Bonanza)

Hvis du hverken har pladsen, drivhuset eller udestuen, men inderligt ønsker dig et ferskentræ, så kan du også vælge et dværg ferskentræ. Det er lidt som navnet siger, et ferskentræ, som blot er lille. Træet kan også sagtens stå på terrassen eller på altanen, hvis du bor i lejlighed. Placeringen er ligesom den store model, gerne så varmt som muligt, gerne i direkte sol, og i læ.

ferskentræ