Det dejlige blommetræ: Alt hvad du behøver at vide

blommetræ

Blommetræ – vidste du, at dette frugttræ er en del af rosenfamilien? Der findes over 2.000 forskellige blommesorter, så der er helt sikkert en for enhver smag. Blommer kan spises friske, tørrede, kogte eller tilberedes til syltetøj. De er en god kilde til fibre og C-vitamin. I dette blogindlæg vil vi nævne alt, hvad du har brug for at vide om blommetræer!

Om blommetræ

Blommetræet er et løvfældende træ, der hører til rosenfamilien. Det er hjemmehørende i Kina, men findes nu i mange dele af verden. Blommetræet bliver omkring 20-30 meter højt og har en levetid på omkring 50 år. Bladene er ovale, og blomsterne er hvide eller lyserød. Frugten er en stenfrugt, hvilket betyder, at den har en sten i midten. Skindet på blommen kan være rødt, lilla, blåt eller grønt, og frugtkødet er gult, orange eller rosa.

Blommer har været dyrket i århundreder og blev første gang nævnt i kinesiske tekster, der dateres tilbage til omkring 2000 f.Kr. Romerne introducerede blommer til Europa, og de dyrkes nu i mange dele af verden, herunder Nordamerika, Sydamerika, Afrika, Asien og Australien. Et blommetræ er ideelt at have i sin have, da det er en hårdfør sort som er ideelt når man bor i hus og have.

Typer af blommetræ

Der findes mange forskellige sorter af blommetræer, men nogle af de mest populære er bl.a:

– Japansk blomme (Prunus salicina)

– Europæisk blomme (Prunus domestica)

– Amerikansk blomme (Prunus americana)

– Damson-plomme (Prunus insititia)

– Victoria-blomme (Prunus avium)

Japansk blomme (Prunus salicina)

Den japanske blomme er den mest populære type blommetræ i verden. Den er hjemmehørende i Kina og blev indført i Japan i begyndelsen af 1800-tallet. Den japanske blomme har en rund form og en glat hud. Kødet er sødt og saftigt, og smagen minder om abrikos.

Europæisk blomme (Prunus domestica)

Den europæiske blomme er hjemmehørende i Europa og Asien. Den blev først dyrket i Rom og blev senere spredt til andre dele af Europa. Den europæiske blomme har en oval form og en ru hud. Frugtkødet er syrligt, og smagen minder om kirsebær.

Amerikansk blomme (Prunus americana)

Den amerikanske blomme er en nordamerikansk indfødt plante. Den blev først dyrket af de indfødte amerikanere og blev derefter taget med til Europa af de tidlige bosættere. Den amerikanske blomme har en oval form og en glat, glinsende hud. Sødt, lækkert frugtkød med en smag, der kan sammenlignes med abrikosens smag.

Damson-plomme (Prunus insititia)

Damson-blomme er hjemmehørende i Europa og Asien. Den blev først dyrket i Rom, før den blev spredt til hele Europa. Damonblommer har en oval form med en ru hud. Tørhed og smag er sammenlignelig med kirsebær.

Victoria-blomme (Prunus avium)

Victoria-blomme er hjemmehørende i Europa og Asien. Den blev oprindeligt dyrket i Rom og derefter udbredt i hele Europa. Victoria-blommen har en oval form og en glat hud. Kødet er lækkert og saftigt.

Sådan dyrker du et blommetræ

Blommetræer er relativt nemme at dyrke og kan dyrkes i de fleste klimaer. De foretrækker fuld sol og veldrænet jord. Blommetræer bør plantes tidligt om foråret før den sidste frost. Det er vigtigt at vande dit blommetræ regelmæssigt, især i de første par år, mens det etablerer sig. Beskæring bør foretages sidst på vinteren eller tidligt om foråret, før den nye vækst begynder.

Hvis du er på udkig efter et frugttræ, der både er smukt og lækkert, så kig ikke længere end til blommetræet! Med sine smukke blomster og velsmagende frugter er blommetræet ideelt i enhver have.

Sådan passer du bedst på træet

Når det drejer sig om blommetræer, og det gælde også for æbletræer og pæretræer, så er der nogle få ting, du skal være opmærksom på for at sikre, at de trives. For det første kræver de fuld sol for at kunne producere frugt, så sørg for at plante det i et område af din have, der får masser af sollys. For det andet har de brug for veldrænet jord; hvis træet står i vandmættet jord, vil rødderne rådne, og træet vil til sidst dø. Sørg for at vande regelmæssigt, især i starten. Når først blommetræer er etableret, er de relativt tørketolerante. Endelig skal du beskære dit træ hvert år sidst på vinteren eller tidligt om foråret; det vil fremme ny vækst og forhindre overfyldning.

Med blot en lille smule pleje vil du have glæde af dit blommetræ i mange år!

Skadedyr og sygedomme

Blommetræer er modtagelige over for en række skadedyr og sygdomme, herunder bladlus, skæl, blommesygevirus og brunråd.

Bladlus er små, bevingede insekter, der lever af planternes plantesaft. De kan få blommetræets blade til at krølle og forvrænge sig. Skælinsekter er små, hårdkogte væsner, der sætter sig fast på træets grene og suger saften. Plum pox virus er en alvorlig sygdom, der kan få frugterne på dit træ til at rådne. Brunråd er en svampesygdom, der rammer både frugten og bladene på blommetræer. Måske du også kan få besøg af mosegrisen, som elsker nedfaldne frugter.

For at forhindre, at skadedyr og sygdomme påvirker dit træ, er det vigtigt at holde øje med tegn på angreb eller infektion. Hvis hvis du ser nogen, skal du sørge for at fjerne dem med det samme. Du kan også bruge et pesticid eller et svampemiddel for at forhindre skadedyr og sygdomme i at slå sig fast.

Beskæring af blommetræ

Beskæring er en vigtig del af plejetræets pleje. Det er med til at fremme ny vækst og forhindre overfyldning. Blommetræer bør beskæres hvert år sidst på vinteren eller tidligt om foråret, før den nye vækst begynder.

Når du beskærer dit blommetræ, skal du starte med at fjerne alle døde, syge eller beskadigede grene. Herefter skal du beskære alle for lange eller forstyrrende grene. Til sidst skal du tynde ud i midten af træet for at give lys og luft mulighed for at nå alle dele af planten.

Hvornår kan man høste blommer fra træet?

Tidspunktet for at høste blommer fra træet afhænger af, hvilken type blommer du har. Europæiske sorter, som f.eks. Victoria-blomme, er normalt klar til at blive høstet i august. Amerikanske sorter som f.eks. Damson-blommer er normalt klar til at blive høstet i september.

Du kan se, om en blomme er moden ved at klemme den forsigtigt; hvis den giver efter for tryk, er den klar til at blive plukket! Sørg for at tjekke dit træ regelmæssigt i løbet af modningssæsonen, så du kan nyde dine blommer, når de er bedst.