Hvad er væggelus?
En væggelus er et lille insekt, der også kaldes for en sengelus, og på engelsk hedder det en “bed bug”, fordi den bogstavelig talt elsker at opholde sig i vores senge. På latin hedder den Cimex Lectularius. – Det er en tæge, der ligesom en flåt, lever af at suge blod, især menneskeblod er en delikatesse. Men til nød og næppe, så kan den også sagtens lide blod fra fugle, rotter eller familiens kæledyr, hvis der ikke er et menneske til rådighed.
Væggelusen er et natdyr, og deres primære aktivitet sker om natten, fordi deres bytte (mennesket) som regel sover i sengen, på dette tidspunkt. Den tiltrækkes af vores kropsvarme og åndedræt. Væggelusen går oftest til angreb de steder på kroppen, som er udenfor dynen.
Væggelusen anses som et skadedyr, da den ikke er til gavn for noget, og hurtigt kan formere sig, under de rette forhold. Desuden kan det være besværligt at slippe af med, ligesom med sølvfisk og bananfluer, som vi ofte har i vores bolig. Om dagen, når vi ikke ligger i sengen, så gemmer væggelusen sig i revner og sprækker omkring sengen, og venter på, at det igen bliver mørkt.
Sådan opstod de
Det menes, at væggelusen er importeret fra Asien tilbage i 1600-tallet. Sengelusen har på en eller anden måde kommet med i kufferten hjem til Danmark. Her har den så fundet ud af, at de danske klima er fantastisk for den. Den kan være kommet med hjem efter et ophold på hotel, vandrehjem eller andre steder i udlandet. I dag anses væggelusen som et meget almindeligt skadedyr i Danmark.
Hvordan ser en væggelus ud?
Væggelusen er et meget lille insekt, som er et fladt, medmindre den lige har spist. De har en rødbrun farve, og selve kroppen er i oval form. Væggelus størrelse, når den er voksen, er mellem 4-5mm. i længden og cirka 2-3mm. i bredden.
Den ligner udseendemæssigt en tæge. Den har 6 ben og ingen vinger. Den er udstyret med en “snabel”, som den bruger til at suge blod med.
Væggelus bid/stik
Ofte omtales det, at væggelus bider. Men lad os nu slå det helt fast: De bider ikke, de stikker! – Det gør de med deres snabel, nøjagtig ligesom en myg.
Som sagt, så leder de efter et bytte ved at gå efter varme. De føler sig frem, for de er næsten blinde. Når de har fundet deres bytte, så stikker de deres snabel ind i huden, og super blod. Den suger nok blod, så den kan holde sig i live i op til 2 måneder. Når den er mæt, trækker den snablen ud igen, og trækker sig tilbage til sit skjulested nær sengen. Herefter begynder den at fordøje maden, som gøres over en længer periode, før sulten atter melder sin ankomst.
Selve stikket gør ikke ondt. Men de fleste mennesker får en allergisk reaktion på deres spyt i forbindelse med stikket, og det er dén reaktion, som gør, at stikket bliver rød, kan hæve, og begynder at klø. Nøjagtig ligesom et myggestik! – Nogle mennesker får ikke en allergisk reaktion, og opdager derfor ikke, at de er blevet stukket af en væggelus.
Det er vigtigt at slå fast, at stikket fra en væggelus ikke er farlige. Insekterne er ej heller smittebære af sygesomme, som andre insekter kan være.
Hvor kommer væggelus fra?
Hvis du fået væggelus, så kan de være importeret fra et andet menneske (i tøjet) og ind i boligen. De kan også komme importeret fra genstande, fra et hjem, hvor der er væggelus. De kan også komme fra importerede dyr, hvis du har anskaffet dig et kæledyr, som kommer fra et hjem med væggelus. Altså er de ligesom lopper, gode til at transportere sig rundt.
Tegn på væggelus
Hvis du mistænker, at du har væggelus i din bolig, så kan tegnene være:
- Mærkelige pletter i brune/røde farve omkring sengen, på madrassen, polstringen eller væggen omkring sengen
- En karakteristisk, sød lugt omkring sengen eller det angrebne sted. (Kan lugte af rådden hindbær)
- Hvis du eller en i boligen har fået røde mærker på huden, som klør. Især ben og armene er ofte det sted, som væggelusene angriber mest.
Som nævnt tidligere så kan det være svært at se om man har væggelus, fordi de er aktive om natten, hvor man sover, og gemmer sig rigtig godt om dagen. De typiske tegn er røde stik på huden og pletter fra deres afføring som ren en stærk indikation på, at der er væggelus i hjemmet.
Har du mistanke om, at du er plaget af væggelus, så kan du tage kontakt til en ekspert indenfor området, som kan bekræfte om det er tilfældet. I så fald kan vedkommende også rådgive dig til, hvordan du kan slippe af med insekterne.
Sådan bekæmper du væggelus
Der er flere måder, man kan bekæmpe væggelusene i sit hjem. Hvis det ikke er nok, så bør du opsøge professionel hjælp. For at komme helt til livs med væggelusene, så handler det om at være grundig. Hvis man ikke får alle æg eller lus væg, så går der ikke særlig lang tid, før der er nye væggelus på vej igen, da de hurtigt formerer sig.
Støvsug
Først og fremmest anbefaler vi, at du foretager dig en grundig støvsugning af seng, og sprækker og huller i paneler, hjørner, altså alle steder i de rum hvor i sover. Støvsugning kan suge insekterne og deres æg op, så de ikke kan formere sig.
Luft ud
Væggelus hader kulde, derfor bør du lufte ud, minimum 10 minutter efter du har sovet. Især om vinteren, når der er frost udenfor, så dør væggelusene hurtigt.
Vask sengetøj ofte
Væggelusene kan godt ligge sig i sengetøj og lagner. Vask det hyppigt, så du får bugt med de lus, som er sengetøjet. De dør ved vaske over 50 grader.
Frys det ned
Det kan være uhygiejnisk, men væggelusene kan ikke overleve i lave grader. Så hvis du ved, at en bestemt ting er angrebet af lusene, så frys det ned i 2 dage, eller stil det udenfor, hvis der er frostgrader, og du kan være sikker på, at de er døde.
Søg professionel hjælp
Det er vigtigt at vide, at de er rimelige stærke til at overleve, da de efterhånden er resistente overfor gift. Selvom du vasker og fryser, så kan lusene i værst tilfælde overleve uden blod i op til et år. Derfor kan det være svært at se over kort tid, om man har fået bugt med dem. I de fleste tilfælde er det nødvendigt, at søge professionel hjælp til at udrydde krybene helt.
Kilde: www.skadedyrshop.dk
Thanks again for the article.Really thank you! Fantastic.
Thank you ever so for you post.Thanks Again. Awesome.
Hej, artiklen handler om væggelus, hvorfor er der så et foto af en bænkebider?
Vh Jacob