Flyvemyrer

Du kender helt sikkert de traditionelle, sorte myrer, som kravler overalt, og måske du også har stødt på dem, inde i dit hus. Myrer er generelt set umulige at undgå, når man har hus og have. De sorte myrer bor på jordbunden, og tiltrækkes af søde sager og brødkrummer. Men har du så hørt om flyvende myrer? I denne artikel, vil vi gå nærmere ind på de flyvende insekter, hvor de kommer fra, hvordan de ser ud, og ikke mindst, hvordan man bekæmper dem, hvis man er plaget af flyvemyrer. Men også en hurtig guide til bekæmpende af myrer i huset.

Hvad er flyvemyrer?

Flyvemyrer hedder på latin Formicidae. For at være ret generaliserende, så er flyvemyrer egentlig bare, almindelige myrer, bare med vinger, og som kan flyve. Flyvemyrer består både af hunner og hanner, og grunden til, at de netop kan flyve, gør også, at flere myrer mødes i luften, fra forskellige flyve-samfund, hvilket betyder, at generne bliver spredt godt rundt.

Der er 3 slags myrer, og alt efter udseendet på den, jo mere eller mindre, harmløs er den. Der er:

  • De sorte havemyrer – Den mest harmløse myre-type, men den kan altså også skabe lidt problemer, hvis der er et myrebo under huset.
  • De røde/orangefarvede myrer – Hvis du har besøg af dem i dit hus, så bør du være en anelse mere bekymret, end hvis det var de sorte myre. De røde/orange farvede myrer dyrker nemlig en særlige svamp, som ikke er særlig godt for husets konstruktion.
  • Herkulesmyren – Er den værste type at have besøg af i sit hus, fordi de spiser af dit træværk og kan gøre stor skade.

En flyvemyre er ikke bare ét slags myre-art.. Men der findes flere forskellige myre-arter, og alle myre-arter har flyvemyrer, som består af nogle hanner, samt dronningerne i familien. Så flyvemyrer, kan være forskellige arter. Det kaldes flyvemyrer, fordi det er måden, hvorpå de finder partnere og parrer sig på.

Myrer består af et hieraki, som er et slags samfund, som består af 3 klasser, uanset hvilken slag myrer der er tale om:

  1. Dronningen/dronningerne
  2. Arbejdermyrer – Det er sterile hunner, som ikke kan flyve
  3. Hanner

Hvornår ser vi flyvende myrer?

Vi ser flyvemyrer, når det er parringstid, og det sker om sommeren, ved midsommer. Det opleves ved at alle flyvende myrer pludselig stiger til vejr, og er alle steder. Det kan virke lidt mistænkeligt, hvordan alle myre-kolonier kan aftale, at stige til vejrs på samme tidspunkt, men det sker helt automatisk på grund af vejret, når temperaturen er helt den rette. Det vil sige, at det skal være på en tør og vindstille sommeraften, hvor det er det helt perfekte tispunkt at parre sig på.

Når tidspunktet opstår, vil alle hannerne og dronningerne fra flere forskellige kolonier, stige til vejrs, og parre sig. Dronningerne parrer sig ikke nødvendigvis med hanner fra sin egen koloni, men med andre hanner, så generne bliver spredt ud. Men når de stiger til vejrs, kaldes de for flyvemyrer, som egentlig bare består af dronninger og hanner.

Det, som er lidt tragikomisk er, at hannerne kun eksisterer for at befrugte dronningen. Det betyder, at efter parringen dør hannerne. De falder altså direkte ned på jorden og dør.

Nu er dronningen fyldt op med sæd, hvilket betyder, at hun har nok sæd til at starte din egen myre-koloni. Det gør hun ved at flyve ned på jorden igen, bide sine vinger af, hvortil hun begynder at grave gange til at lægge sine æg, som er hendes kommende koloni.

Kan jeg få de flyvende insekter indenfor i mit hus?

Ja, det kan du godt. Hvis der ikke blive rengjort så ofte på gulvet indenfor, så vil det tiltrække myrer. Myrer tiltrækkes af søde sager, som er madvarer og fødevare med sukker i. Hvis først du får myrer indenfor, så vil du med sikkerhed også se flyvemyrene.

Så hvis du gerne vil blive fri for myrer i huset, så fjern søde sager, både fra gulv og borde. Hvis du oplever flyvemyrer i huset, men ikke har set kravlende myrer, så skal du helt sikkert gå huset igennem, for har du flyvemyrer indenfor, så har du en myretue indenfor, eller en nærliggende myretue udenfor huset. Det er især vigtigt, at håndtere selve myreturen, fremfor flyvemyrerne, da tuen er det oprindelige problem, som vil foretage samme proces om og om igen.

Sådan fjerner du en myretue udenfor

Er du plaget af mange flyvemyrer nær din bolig, som betyder, at du ofte får flyvemyrer indendørs, så er der flere metoder, du kan gøre brug af.

Tiltræk myrens naturlige fjender

En god og klimavenlig måde er, at anvende naturens egen livscyklus. Det kan man gøre ved at tiltrække myrerens fjender til din have. Nogle af de dyr, som spiser myrer, er små fugle og padder i haven. Man kan tiltrække dem, ved at have en havedam eller et vandbad i haven. de vil helt automatisk spise myrer, både de sorte havemyre, de kravlende insekter, og dronningerne, både på jorden og i luften.

Brug insektgift

Insektgift er et godt middel mod alle former for insekter, også, herunder myrer. Sprøjt i selve myreboet, og omkring det. Det kan også bruges indendørs, hvis du har ubudne gæster i dit hus, sommerhus, eller på terrassen. Det gælder også, hvis du finder myrene under gulvbrædder, så fjern fx gulvbrædder, og spray, eller drys med nogle andre effektive midler.

Kogende vand

At bruge kogende vand, kan også være ganske effektivt. Det er også en human måde at aflive myrerne på i et almindeligt myrebo. Dog bør man kun gøre dette udenfor.

Er der kommet myrer indenfor?

Har du både ikke flyvemyre og myrer indenfor i dit hus, så er der risiko for, at der er et myrebo et sted i dit hus, eller op af dit hus. Mange tror, at de har myrer indenfor, men faktisk viser det sig, at de kommer ind af revner og sprækker ved døre, som ikke er tæt tilsluttet, og på den måde finder vej ind i dit hjem, fordi de lufter søde sager.

Rengør ofte

En effektiv måde, at holde myrerne udenfor dit hus, er at gøre rent noget oftere. At bruge støvsugeren et par gange om ugen, vil holde de fleste myrer udenfor. En rengøring gælder i hele huset, især omkring vinduer og døre. Gulv, køkkenbord og paneler.

Insektmidler

Der findes mange effektive insektmidler mod krybende, som må anvendes indenfor. Her skal man blot holde sine kæledyr væk, fra stedet, efter du har sprøjtet eller lagt gift ud.

Luk revner og sprækker

Ved at fuge alle revner og sprækker til i dit hus, så sørger du også for at lukke myrernes dør til dit hjem, men også andre skadedyr, såsom sølvfisk, vil du kunne undgå. Det kan være svær at finde alle revner i hjemmet, derfor bør du lige observere, hvor myrerne kommer ind henne, og på den måde, kan du hurtig spotte stedet, og gøre noget ved problemet.