Magnolia træ – En træsort du helt sikkert beundrer, hvis du er kvinde

magnolia træ

Magnolia træ er en slægt med omkring 80 arter af stedsegrønne træer og buske, der tilhører underfamilien Magnolioideae i familien Magnoliaceae. Den er opkaldt efter den franske botaniker Pierre Magnol. Slægten er primært hjemmehørende i Øst- og Sydøstasien, med enkelte arter, der er udbredt til øer i det centrale Stillehav, det sydlige Nordamerika, Florida og Cuba i den nye verden, Madagaskar i Afrika eller Sydamerika. Blomsterne er store og prangende hos nogle arter; de kan være hvide eller lyserøde, men oftest i gule nuancer. Bladene er enkle, ovale til lancetformede.

Men træet er også yderst smukt og populært. Det er en special og særlig træsort, som du også kan plante i din have, så du altid kan have noget smukt at se på igennem dine vinduer i huset.

Plantning af et magnolia træ

Magnoliatræer er velegnede til enhver have, da de findes i mange forskellige størrelser. Det bedste tidspunkt at plante en magnolia på er i hvileperioden, fra det sene efterår til og med vinteren. Magnolia kan plantes som enkeltstående eksemplarer eller i grupper. Når du planter en gruppe, skal de have en afstand på mindst 6 meter fra hinanden. Grav et hul to gange størrelsen på potten, og bland noget kompost eller organisk materiale med den jord, du har fjernet fra hullet. Sørg for at stampe jorden ned omkring rødderne, når du planter den igen. Vand godt efter plantning, og læg træet i en stor mængde muld for at hjælpe med at holde på fugten.

Hvor hurtigt vokser et magnolia træ?

Magnolietræer vokser langsomt de første par år, men når de først kommer i gang, kan de vokse meget hurtigt. Generelt vil magnolier nå omkring halvdelen af deres endelige størrelse i løbet af de første fem til syv år. Derefter vil de fortsætte med at vokse langsommere.

Blomstring

Hvornår på året et magnolietræ blomstrer afhænger af sorten. Nogle blomstrer sidst på vinteren eller først på foråret, mens andre venter til sommeren eller endog efteråret. Der er også nogle sorter, der har meget store blomster, som kan være ret spektakulære.

Placering

Placeringen af en bestemt magnolia afhænger af dens sort. De mest almindelige sorter er fra det sydøstlige Asien. De skal stå i fuld sol og kan overleve i de fleste jordbundsforhold, men foretrækker veldrænede jorde, der indeholder store mængder organisk materiale som f.eks. tørv eller komposterede blade. Som udgangspunkt, så bør du placere dit magnolia træ i læ og gerne i fuld sol i haven.

magnolia træ

Sådan passer du på dit magnolia træ

Vand regelmæssigt i tørre perioder, og gødes en gang om året om foråret med en afbalanceret gødning. Magnolier er generelt ikke udsat for skadedyr eller sygdomme, men kan lejlighedsvis blive angrebet af skjoldlus, bladlus eller borebiller. Hvis det sker, skal man behandle med et passende pesticid eller insektmiddel. Beskær om nødvendigt efter blomstring.

Hvis du gerne vil have gode råd, er der 8 gode råd fra Berlingske her, som er særlig gode.

Hvilken slags magnolia er bedst til min have?

Der findes mange typer magnolietræer, alle med forskellige blomster. Hvis du gerne vil have disse storslåede planter i din egen baghave, skal du vælge en, der passer til det klima, hvor du bor. Hvis du f.eks. bor et koldt og vådt sted om vinteren, er det måske ikke en god idé at plante en bestemt slags af magnolia, der foretrækker varmere og tørrere forhold.

Hvornår beskæres magnolia træ?

Det er bedst at beskære magnolier om foråret, efter at de er færdige med at blomstre. Det giver dem tid til at komme sig, inden vinteren sætter ind. Du kan også klippe for lange eller for tætstående grene, hvis det er nødvendigt, men sørg for at undgå at skære i selve træet, der endnu ikke har dannet callus over sig. Hvis der er beskadigede grene, kan du fjerne dem helt.

Når du fjerner grene fra dit træ efter sommeren, så kan du også minimere knækkede grene over vinteren med frost og sne.

Kan jeg dyrke magnolia i en potte?

Ja! Magnolier er meget velegnede til at vokse indendørs. Hvis de får den rette mængde næringsstoffer og vand, vil deres vækst være langsom, men stabil hele året rundt. Det er vigtigt at sørge for, at din plante har nok lys, når den dyrkes indendørs, så placer den i nærheden af et vindue, hvor den kan få mindst seks timers sollys hver dag.

Det ville være helt ideelt at plante magnolia i krukke når den kan stå i et udhus eller drivhus, hvor der opstår den helt rette temperatur, og hvor der er godt med læ.

Levetiden

Magnolier har typisk en levetid på 50 til 150 år, afhængigt af sorten og hvor godt de bliver passet. Nogle træer kan begynde at falme efter 100 år, men andre kan fortsætte at vokse og blomstre i mange år endnu.

Køb et kunstig magnolia træ

Indenfor de seneste år er magnolia træet blevet meget populære på de sociale medier. Derfor anses magnolia træet for at være særlig Instagram-venlig. Det betyder, at de er meget populære og velsete på billeder, i den ene eller anden form. Derfor er det ikke ualmindeligt, at du ofte kan de magnolia træ i baggrunden på et billede, selvom det er indendørs. For du kan sagtens finde et kunstig magnolia træ, som du kan pynte med indenfor, som en del af dine andre interiør.

magnolia træ