Klanner: Naturens skraldemænd

Vidste du, at der findes en billefamilie, som er i familie med borebillen, der har specialiseret sig i at spise døde dyr? De hedder Dermestidae på latin, og de kaldes for klanner i Danmark. Disse biller hører til ordenen Coleoptera, og der findes omkring 2.000 forskellige arter af dem. Det, der gør dem så interessante, er, at de betragtes som naturens ådselsædere og naturens skraldemænd. Det betyder, at de lever af resterne af døde dyr, f.eks. brusk, tørre kødrester, hår og fjerrester, samt fordærvede fødevarer.

Der findes 4 typer af klanner som folk plages af

  • Flæskeklanner
  • Husklanner
  • Brun pelsklanner
  • Pelsklanner

Flæskeklanner (Dermestes lardarius)

Flæskeklanner kan blive op til 7-9 mm, og hvis du kan se en flæskeklanner, så er det helt sikkert fordi, at der er en duerede et sted, eller en død mus, død fugl eller rotte liggende. De skiller sig ud fra husklanneren og den brunede pelsklasser, og er derfor let genkendelige fordi flæskeklanneren har et brunt tværgående bånd eller beige bånd midt over ryggen med seks sorte pletter.

Flæskeklanner flyver godt og de kan også flyve langt. Det betyder, at de på varme sommerdage kan flyve fra bolig til bolig, for at finde det rette sted at forplante sig.

Husklanner (Dermestes haemorrhoidalis)

Husklanner blive lidt mindre end flæskeklanner. De bliver nemlig cirka 10 mm lange. Den kendetegnes ved, at den er sort/brun på oversiden, og på undersiden er den lidt mere gylden med fine, små hår.

Brun pelsklanner (Attagenus smirnovi)

De brune pelsklanner er i fuldvoksen tilstand 3-4 mm. De lever er tørre rester fra planter, men også fra dyr. Den brune pelsklanner kaldes det, fordi den netop er mere brun på sin overflade end husklannerne.

Pelsklanner (Attagenus pellio)

Pelsklasser har en mørkebrun farve, og pelsklanner kaldes også for pelsbillen og tæppebillen. Denne type af klanner er let aflang som bliver 4-6 mm lang, 6 ben, følehorn og har hvide pletter på sig. De forveksles ofte med møl, fordi de foretrækker tekstiler, skind og pelse, men også korn.

Hvis du finder huller når du har vaske tøjet, lagner eller andet, så har du enten besøg af møl eller pelsklanner. Møl efterlader fnuller i kanterne, hvortil pelsklanner laver mere lige kanter.

Hvorfor kommer klanner ind i vores hjem?

Klanner har en fantastisk lugtesans, selv udefra, kan de lugte, om der skulle være føde i nærheden. Klanner kan komme ind igennem åbne vinduer, døre og andre indgange, hvortil de hurtigt vil kunne lugte sig frem til sin mad.

I naturen ses de omkring døde dyr, og de lever faktisk der hvor der er mad. Så hvis de er mad i dit hjem, så er det dér de søger til, og formerer sig.

Nogle af årsagerne til at de kommer ind i dit hjem kan være fordi:

  • Lugten af døde dyr, som ligger og rådner et sted. Det er ikke altid, at man opdager døde dyr i din bolig. Da mange steder kan dyr “sidde fast” for eksempel på loftet eller imellem vægge.
  • Hvis der er stor mængder fuglereder på loftet eller andre steder.
  • Andre dyr, såsom husmåren, kan slæbe døde dyr ind i en lem eller på loftet.
  • Dårlig hygiejne, hvor der er mad, foder og andre lækkerier rundt omkring i huset.
  • Hvis du har udstoppede dyr i form af trofæer, hængende på væggen. Udstoppede dyr er også noget klanner kan guffe i sig.
  • Der kan være større chance for at få besøg af klanner i sit hjem, hvis man bor i et lejlighedkompleks. For der er det ikke nødvendigvis din hygiejne der har en indflydelse, det kan være naboen ved siden af eller ovenover dig, som får klanner tiltrukket.

Hvad spiser de?

Klanner spiser en række forskellige ting, men de er mest kendt for deres ådselsvaner. Det betyder, at de spiser resterne af døde dyr, f.eks. brusk, kød, hår og fjer. Men de kan også finde på at gå i dyrefoder, hvis hvis det er tilgængelig. Generelt organisk materiale, og de er også vilde med røget kød og gamle madrester.

Er de farlige?

Nej, klanner anses ikke for at være farlige. De kan se skræmmende ud for nogle mennesker, men de er ikke skadelige. Faktisk kan de være ret nyttige, da de renser miljøet ved at spise døde dyr. Men vi mennesker foretrækker at de ikke formerer sig i vores hjem, derfor er det vigtigt, at mængden holdes nede, da der hurtigt kan leve op til 5.000 larver og biler i bare én død rotte!

Bekæmpelse af klanner

Klanner trives bedst indendørs i almindelig stuetemperatur. Og man kan sige, at der er en simpel og nævnværdig ting man kan gøre, for at holde klanner ude fra sit hjem, og det er ved at sikre sig, at der ingen døde dyr eller tilgængeligt foder er i din bolig. Men det kan være svært at se hvad der er imellem væggene og oppe på loftet.

Du kan selv foretage en fuld kontrol af hele huset, men du kan også få en skadedyrsbekæmper til at gå hele dit hjem igennem for alle former for skadedyr.

De tiltrækkes af døde dyr

Så hvis du ofte finder døde dyr i din bolig, så kan det være en god ide at sikre sig imod ådsler ihverfald et par gange gang om året. På den måde, bør du kunne reducere dit besøg af skadedyr, både klanner, men også mus, møl og væglus. Hvis man opretholder et hygiejnisk hjem, et sundt indeklima, som også indebærer almindelig rengøring, så kan man man holde de fleste dyr væk.

Så hvis du finder tegn på skadedyr, finder døde mus på din matrikel, så skal du ikke vente, men lave en hurtig udrykning, gribe din telefon og kontakte en skadedyrsbekæmper.

Der findes også andre effektive midler til bekæmpelse overfor klannere. For eksempel er der insektspray, insektfælde, insektfangere og meget andet. Du kan købe midler online hos en skadedyr-shop, hvor du kan blive klogere på, hvor man kan netop kommer af med klanner i hjemmet.