Hvad er en sølvfisk?
En sølvfisk er et meget almindeligt, lille dyr, som du finder i de fleste husstande, især når man bor i hus. De ses om regel fugtige steder, og ses når der er mørkt og roligt i boligen. Det er et skadedyr, men ikke noget dyr, som kan skade os mennesker, da de ikke er farlige eller giftige. Hvis du først har set én sølvfisk i dit hjem, så kan du godt regne med, at der er flere et sted, da de hurtigt formerer og samler sig.
Der findes 2 arter
- Lepisma Saccarina (som er den almindelige glinsende sølvfisk)
- Thermobia Domestica (som kaldes for ovnfisken)
Lepisma Saccarina
Det er den mest almindelig sølvfisk, som vi finder i vores husstande. Denne art, bliver op til 1 cm lang, og den kan kendtegnes ved at den er sølv, og har en glans over sig. Denne art elsker fugtige steder, og typisk i temperaturer mellem 22-32 grader.
Thermobia Domestica
Denne art er den mest almindelig type sølvfisk du ser i huset. Men hvis det er, så kan du genkende den, ved at den har samme form, som den almindelige sølvfisk, man denne ovnfisk er ikke sølvfarvet eller skinnende, men derimod grå med mørke pletter. Den kan iøvrigt blive op til 2 cm lang. Denne art finder du på større områder, hvor der er dejligt varmt, men nødvendigvis ikke fugtigt.
Derfor hedder de som de gør
Sølvfisk kaldes også for sølvkræ, og sågar sild, og bliver tit sammenlignet med skægkræ, som er en lidt større model end sølvfisken. Det er ikke ulogisk, at de kaldes sølvfisk/sølvkræ/sild, men det er både ud fra eres udseende, men også på grund af deres form og måden de bevæger sig på, hvor det ligner at de svømmer, derfor kaldes de som de gør.
Biologi om arten
Sølvfisk kan blive op til 1-2cm i deres liv, alt efter hvilken type de er. Faktisk har sølvfisken eksisteret i over 300 millioner år, og derfor anses som en slag ur-insekt.
De er nogle nøjsomme dyr, som kan leve i 2-5 år. På trods af, at sølvfisk er gode til at formere sig, så er en sølvfisk-hun ikke særlig frugtbar. De lægger nemlig kun ganske få æg i løbet af dens liv. Æggene placeres i revner og sprækker i boligen, hvor de hører til. Sølvfisk-babyer ligner en almindelig sølvfisk, bare i miniatureformat. Men allerede efter 5-7 måneder er de kønsmodne.
En sølvfisk er meget lyssky. Det vil sige, den sover om dagen, hvor den gemmer sig i revner og sprækker, ligesom væggelus, men så snart mørket falder på, så kommer de frem for at lede efter føde. Så hvis du går på toilettet om natten, og tænder lyset, så vil du kunne se dem løbe rundt.
Sølvfisk, hvorfor kommer de og hvor?
Har man sølvfisk i huset, så ser man dem oftest på badeværelset, hvor der er fugtigt, men ses også ofte andre steder i huset, hvor der er fugtskader. Man ser dem også tit i køkkenet, hvor de kan finde krummer og madrester på gulvet, som de kan spise. De kan især godt lide sukker og stivelse, især tapetklistre. De siser døde insekter, men hvis de finder sig en stykke fugtigt papir, så er det lige sagen.
Nej, de er ikke farlige for mennesker
Selvom det er et skadedyr, så er det dog vigtigt at slå fast, at sølvfisk ikke er farlige eller skadelige for os mennesker. De bider altså ikke, men til gengæld så kan de rigtig godt lide papir. Hvis du har tapet på væggene, om er sat opnå med tapetklister, så er det paradis for dem. Og har du en frimærkesamling, bøger eller andre vigtige papir liggende, så kan de altså også være meget skadelige!
Nogle kan godt tro, at en skægkræ er en sølvfisk. Og det er der heller ikke noget at sige til. Skægkræet er en skægget sølvfisk, som stammer fra Norge, hvor de ses mere hyppigt. Skægkræet er en blandning mellem den almindelige sølvfisk og ovnfisken. Den bliver mellem 1,5-2cm lange. Kendetegnet ved et skægkræ er dog alligevel tydelig, for skægkræet har nemlig mere skæg og hår på sig. På latin hedder det skægget sølvkræ Ctenolepisma Longicaudata.
Et meget typisk spørgsmål, når man opdager, at man har sølvfisk i huset. Heldigvis er der også noget man kan gøre for at bekæmpe de små kræ. Dog skal du nok være opmærksom på, at det kan være en umulig kamp, at få bugt med alle dyrene i boligen 100%, da de kan gemme sig de mest utænkelige steder. Men du kan minimere antallet ved at gøre følgende:
Reparer fugtskader
Det er ikke ulogisk, at hvis du har en fugtskade, så skal det naturligvis ordnes, så fugten forsvinder. Det er både til gavn for dig som boligejer, men også for klimaet i huset, og så vil du få bugt med sølvfiskene ret hurtig.
Udluft dagligt
Luft ud og tør op efter dig efter du har været i bad. Når du har været i bad, er både brusenichen og gulvet vådt, samtidig med, at der er fugtigt i hele rummet. Perfekte levevilkår for de almindelige sølvfisk. Sørg derfor for, at tørre op efter dig, når du har været i bad, og luft ud, så den fugtige damp forsvinder. Daglig udluftning, vil også gøre levevilkårene dårligere for de små natteravne.
Støvsug ofte
Ved at du støvsuger ofte, vil du kunne støvsuge både sølvfisk op, og du vil kunne minimere deres føde, så de ikke vil kunne finde krummer eller anet lækkert, der ligger på gulvet. Støvsug i alle hjørner og kanter. Hvis du virkelig gerne vil rydde ud i sølvfisk-forsamlingen, kan du gøre støvsugeren klar eventuel på badeværelset om aftenen, når det er mørkt, og der er kommet ro i huset, så lister du dig ud og tænder lyset og støvsugere, og så går du ellers igang!
Fælder til bekæmpelse af sølvfisk
Der findes flere måder du kan minimere sølvfiskene i din bolig. Der findes blandt andet, lokkedåser, eller såkaldte fælder. I denne fælde, lugter der herligt at stivelsesbaseret lim, som sølvfiskene elsker, og derfor går de altså direkte i fælden hvor de så sidder fast, og til sidst, dør.
Insektspray mod sølvfisk
Du kan købe noget spray, som du kan sprøjte direkte på de ramte områder. Hvis du ved at de befinder sig på dit badeværelse, så kan du sprøjte på vægge, sprækker, revner, vinkler og så videre. Nogen bruger også ren gift til at bekæmpe sølvfisk med, man hvis man har husdyr i huset, så bør man undgå dette. Derudover findes der også noget pudder, som kan drysses i revner og sprækker, som også er ganske effektivt.
Kilde: www.skadedyrshop.dk