Sommerfuglebusk – Alt hvad du behøver at vide om sommerfuglebusken

sommerfuglebusk

Sommerfuglebusk, har du sådan en i din have? hvis du ofte får besøg af sommerfugle, så er der stor chance for, at det er et af de famøse sommerfuglebuske. For sommerfugle tiltrækkes nemlig af dette smukke træ og i denne lille guide, vil jeg gå i nærmere detaljer om træets udseende, egenskaber og hvordan kan bør beskæres. Bliv klogere her.

Om sommerfuglebuske

Der findes cirka 150 forskellige varianter af sommerfuglebuske, hvor de kan variere i både størrelser og i farver. Kendetaget ved dem er, at der kommer de flotteste blomster på dem, som hænger i klynger. Og i de blomster er der føde og næring til især sommerfugle.

En sommerfuglebusk kan man få i høje modeller, men hvis man ikke har pladsen, så findes der også lave modeller, som kaldes for dværg sommerfuglebuske. Derfor kan man nemt plante en busk/træ til sommerfuglene, uanset hvilken størrelse have man har.

Sommerfuglebuske kan godt overleve den danske vinter, også en hård vinter, med hård frost. Og hvis den viser tegn på visne blade og døde grene, så vil den begynde at skyde igen ved roden, når foråret kommer.

Placering

Når du skal plante din sommerfuglebusk, så skal du finde den rette placering. En sommerfuglebusk kan godt lide at stå i sol, men det skal ikke være trange steder, men gerne med luft omkring sig. På den måde gør det det også nemmere for sommerfuglene at komme til busken.

Sådan planter du den ud

Sommerfuglebusken er en hårdfør plante, som kan den plantes ud hele året. Du kan plante sommerfuglebusken i almindelige veldrænet jord, men busken kan bedst lide tørt jord, fremfor våd og tung jord. Hvis jorden er meget våd, kan du løsn jorden og blande det op med noget sand eller grus. Planter du sommerfuglebusken ud i sommerens varme, så kan det kræve at vande rigeligt, så busken ikke udtørrer.

Det kan være en god ide at lægge en omgang gødning i det tidlige forår, omkring maj, som består af en almindelig havegødning. Man kan også i efteråret dække buskens rødder til med kompost, som danner en slags “dyne” for dens rødder, så den bedre kan overleve hele vinteren.

Vælg den rette art

Når du skal finde den rette sommerfuglebusk til din have, så skal du først og fremmest finde ud af, hvilken art af planten skal være. Skal det være en lav eller høj busk? Ønsker du særlige præferencer i forhold til blomsternes farver?

Lochinch

sommerfuglebusk

Denne busk er en af de høje modeller, da den kan blive op til 3-4 meter høj. Der vokser lyse, lavendelfarvede blomster i mindre klynger, som tiltrækker sommerfugle med sin søde duft. Den blomstrer fra juli til september måned. Dette er den busk, du bør vælge, hvis du har en stor have med masser af plads, hvor den kan stå og tiltrække sommerfugle, når foråret indtræffer.

Den trives bedst i fuld sol, og så kan den voksne i almindelig havejord. En art, som du bør købe, hvis du har pladsen i haven til det.

Buddleja Davidii Nanho blue

sommerfuglebusk

Denne busk ligner Lochinch arten, men denne Nanho Blue har blot dybe, mørkviolette blomster, og derfor er den også lidt mere special og populær som blålig violet end de lyse, violette varianter. Den har dog den samme høje nektar-værdi, som er dét, der tiltrækker sommerfuglene. Den blomstrer fra august til september.

Den bør placeres solrigt, men også lunt sted, og gerne i veldrænet havejord. Den kan plantes alene, men du kan også sagtens plante flere sommerfuglebuske ved siden af hinanden, så længe de har en solrig placering.

Buddleja Davidii Flower Power

sommerfuglebusk

Denne sommerfuglebusk bliver ikke lige så høj som de andre modeller, men kun 1-2 meter. Den blomstrer fra juni til september måned, og dens blomster afviger lidt fra de andre varianter. Den har nemlig en kompakt vækst af orangeviolet farve.

Den afviger også lidt i forhold til, hvor den trives bedst i forhold til placering. Den kan nemlig godt lide sol, men den kan også godt lide let skygge. Og så kan den ikke så godt lide placeringer, hvor den er udsat i forhold til vind og vejr.

Den trives dog i veldrænet havejord med god næring. Dette er en mellemstørrelse, hvis man synes de ovenstående er for høje, og dværg sommerfuglebuske er for lave.

Dværg sommerfuglebusk

Når buske forbindes med dværge, så er det fordi, at de ikke bliver særlig høje. Derfor giver det dem den fordel, at de kan placeres i små have og stauderbede. Nogen bliver omkring 50cm, andre 100 cm.

Buddleja Davidii

Beskæring af sommerfuglebusk

Det er vigtigt at beskære sommerfuglebusken hvert år. Du bør beskære i foråret, når du er sikker på, at det er slut med nattefrost. På den måde kan du gøre sommerfuglebusken stærkere, hvor den vil få flere grene, friske skud og blive særdeles hårdfør mod selv de koldeste vintermåneder. Ved en beskæring af sommerfuglebusk, så vil du også opleve, at busken blomstrer lystigt i foråret med mange tætpakkede blomster.

Det kræver dog en kraftig beskæring hvert år. 30 cm for de store buske/træer, 15 cm for de mindre buske. Man skal ikke være bange for klippe for meget af, for busken er hårdfør og skal nok danne mange blomster igen. På den måde er der plads til en ny sæson med rig blomstring i den danske natur.

Hvis du kun foretager en beskæring af sommerfuglebuks hver andet eller tredje år, så vil det resulterer i, at din sommerfuglebusk vil vokse vildt og blive bred. Til gengæld vil den også kunne stå til rådighed for mange sommerfugle, med den vil ikke være den kønneste busk at se på, men det er også en smagssag.

Denne lille guide er lavet med informationer fra Danmarks Naturfredningsforening.