Borebiller

Borebiller, dem har du måske hørt om?, men ikke helt ved, hvad det er for et dyr. Her har vi lavet en lille guide omkring dyret, og hvorfor denne flyvende insekt anses som et skadedyr, hvor man akut bør bekæmpe den. Bliv klogere på, hvordan de ser ud, og hvordan den bekæmpes.

Hvad er en borebille for en?

En borebille hedder på latin Anobium punctatum, og udover, at den kaldes for en borebille, så omtales den også som en træorm, trælarver, og træbiller. Det er en bille, som ser fredelig ud, men faktisk er en det et alvorligt skadedyr, da de kan gøre skade på bygninger, møbler, fugtige vægge og mange andre ting, som er lavet af træ. Borebiller er graver små huller i træværket, hvor de lægger deres æg. Æggene formere sig til larver, som spiser træværket. Derfor anses borebillen som små skadedyr, som kan give store problemer, hvis man ikke tåger hånd om det.

Faktisk er der flere typer af borebiller, men de 3 hyppigste er:

  1. Den almindelige borebille
  2. Husbukke
  3. Splintvedbille

Man kan sige, at så længe de er voksne biller, så er de ikke skadelige, men der er borebillens larver, som spiser de fleste træsorter og gør skade (nøjagtig ligesom møl) – Uanset om det er den ene type borebille eller ej, så er det vigtigt, at man begynder at bekæmpe borebiller, inden de gør dit træværk ubrugeligt.

Borebiller er mest aktive i juni-august måned, hvor de lægger deres æg, men især i slutningen af perioden, kan de forekomme i talvis, da de hurtigt bliver til larver.

Hvordan ser borebiller ud?

Det er en bille, som er brun med striber og prikker på vingerne. De kan blive op til 3-5 mm lange, og det er fuldvoksne efter 2-3 år. De elsker rum med høj luftfugtighed, som ofte ses i kældre og loft. De elsker de fleste træsorter, men især fyr, hassel og pil er noget, borebillen foretrækker. De er skrøbelige overfor temperaturer, og trives bedste i rum, hvor temperaturen ligger mellem 13 – 30 grader.

Borebillens livscyklus

En borebille lever omtrent 3-4 år, men hvis forholdene er gode, og de ikke bliver bekæmpet, så kan de faktiske leve op til 7-8 år, og på de mange år, kan de nå at lave meget omfattende skade på, især tagkonstruktioner med mere.

Borebillen går igennem 4 stadier i dens liv, som tager cirka 2-3 år.

1- Æggestadiet 

De voksne biller lægger æg, som lægges i revner, huller og sprækker i trægenstande, som vi næsten ikke kan se med det blotte øje. En hun kan lægge mellem 20-60 æg ad gangen.

2 -Larvestadiet

Efter nogle få uger, så klækkes æggene, og de bliver til larver, som begynder at gnave/spise sig længere ind i træet. De laver en slags gange ind i træværket. Her er det, at larven levet det meste af deres liv, indtil de når det næste stadie.

3 – Puppestadiet 

Når larverne går fra at være en larve til at være en fuldvoksen bille, vil billen begynde søge tilbage til træets overflade, hvor den forpuppes.

4 – Fuldvoksen borebille

Når larven forpuppes, så bliver den en fuldvoksen borebille, som kan starte hele processen igennem igen, medmindre du starter en effektiv behandling af de træborende insekter.

Tegn på borebiller

Hvis man ser nogen af nedenstående tegn, eller at man tydeligt kan se borebillerne, så er det vigtigt, at der indsættes en effektivt og professionel behandling, i form af skadedyrsbekæmpelse, og det kan kun gå for langsomt!

Huller

Hvis du små huller i træet ( hullerne er cirka 1,2 cm) i dine møbler, eller huller i trækonstruktioner på taget, så er det det et tydeligt tegn på, at du er angrebet af borebiller og deres larver. Det gælder, især hvis der er en høj luftfugtighed, og materialet af lavet af træ. Her vil borebiller og deres larver trives i stor stil. Hvis du ser tegn på borebille, så bør du ikke tøve med at starte en bekæmpelse af borebiller og deres larver, for de kan gøre stor skade på træværk, især i din tagkonstruktion, for hvis borebillerne får gnavet sig godt igennem hele konstruktionen af bærende bjælker, kan taget i værste fald styrte sammen!

Savsmuld

Et andet sikkert tegn på borebiller, er savsmuld på jorden. Det savsmuld kaldes for borestøv. Det er et tegn på, at aktive borebiller, der borer huller til at lægge deres æg. Det savsmuld ses oftes på gulvet, eller på loftets isolering.

Døde biller

Der kan også være tydelige tegn, såsom voksne biller.

Ødelagt træværk

En andet tydeligt tegn på større angreb er, når man ser på træet overflade, at kanterne og hjørnerne af træet er begyndt at smuldre.

Borebiller bekæmpelse

Så tøv ikke! – Hvis du har tydelige tegn på borebiller, så kan du godt selv starte en bekæmpelse af borebiller, hvis der er tale om mindre angreb. Hvis der er tale om større angreb, så er det lidt mere omfattende, og her bør du tage kontakt til en skadedyrsbekæmper, der kan handle hurtigt.

Forebyg borebiller hos dig fremover

Hvis du ser et mindre område, hvor der er tegn på noget aktivitet, så kan du selv tage affære. Du kan starte med at sørge for, at borebillerne får dårligere levevilkår, ved at bo hos dig, på den måde, kan du også sikre dig, at du i fremtiden ikke vil få besøg af borebiller.

Luft ud

Borebiller trives bedst i et højt fugtklima. Det, du kan forhindrer, ved at lufte godt ud, og gerne med gennemtræk. Sørg for, at boligens luftfugtighed er under 30%. Hvis du ikke selv har forstand på måling af luftfugtighed, så kan man købe en fugtighedmåler.

Hold din bolig varm

Ved at du holder din bolig varm, men stadig sørger for at lufte godt ud dagligt, så kan du også sikre sig, at borebillerne mistrives, ved at du holder din bolig varm. Varme vil også sænke luftfugtigheden.

Hold øje

Selvom du lufter ud og holder din bolig varm og dejlig, så er det vigtigt, at du i ny og næ holder øje med de træværk. Hvis først du har haft ét angreb af borebiller, så er der højst sandsynlighed for, at de kan komme igen. Så hold øje med dit træværk, især din tagkonstruktion, og tag affære, så snart du opdager tegn på et insekter. Jo hurtigere du starter en bekæmpelse, jo mindre omfattende vil det blive.

Ved større angreb

Der er flere ting du kan gøre, for at bekæmpe borebiller. Men for en god sikkerhedsskyld, så bør du tage kontakte til en skadedyrsbekæmper, fortælle om dine oplevelser, hvortil du kan guides til den bedste bekæmpelse til netop din situation.

Bekæmp med specialmiddel

Med et specialmiddel kan du behandle overfladen på trægenstande for at starte behandlingen. Det er et skadedyrs-middel, som går ind og lægger en slags hinde på træets overflade og et par mm inde i træet. Det er en hinde, som består af en gift-barriere, som borebillen dør af. Midlet vil ikke kunne trænge langt nok ind til at kunne dræbe larven, som borer sig rundt inde i træet, men så snart larven skal til 3. stadie i dens liv (puppestadiet) så skal den ud og finde en mage og dermed mod træoverfladen. Her er det, at dyret får kontakt til giften, og dermed dør.

Det er ikke en hurtigt behandling, men en rolig, men effektiv behandling, som tager tid. Man kan også gå hurtigere til vækst, ved at købe et middel, som kan trænge dybere ind i træet.

Professionel skadedyrsbehandler

Den mest effektive måde at komme borebillerne til livs, er ved at kontakte en skadedyrsbekæmper. Skadedyrsbekæmpere har både erfaringen og midlerne til at stoppe de aktive borebiller og komme alle de små larver til livs. Tøv ikke med at kontakte en allerede i dag for at håndtere dine skadedyr, hvis du har mistanke om et angreb. Jo hurtig du handler på angrebet, jo mindre vil skaden blive.

Tekst udarbejde fra skadedyrene.dk mf.