Edderkop

edderkop

Hvad er en edderkop?

Edderkoppen er et dyr, som har levet på jorden i mange millioner år. En edderkop har 8 ben, en 2-delt krop, som spindelsvorter og giftkirtler. Edderkoppen er et hurtigt dyr, som varierer i størrelsen, alt efter arten, som dræver deres dyr med deres giftkirtler, og er et rovdyr.

Hvilke edderkopper har vi i Danmark?

I Danmark har vi cirka 500 forskellige arter af edderkopper. Den største af dem, er hus-ederkoppen. Men de mest almindelige edderkopper-arter er:

  • Husedderkoppen
  • Korsedderkoppen
  • Mejeredderkoppen
  • Museedderkoppen
  • Rød vægjæger
  • Zebraedderkoppen
  • Grotteedderkoppen
  • Fedtedderkoppen
  • Rovedderkoppen

Alle edderkopperne producerer gift, men der er ingen chance for at dø af en edderkop i Danmark. For giften i de danske edderkopper er simpelthen for svag, til at kunne slå nogen ihjel.

Sådan slipper du af med krybne indendørs

Når vi ser en edderkop i ny og næ, når man har hus og have, gør det ikke det store, men så snart det bliver forår, og man har døre og vinduer åbne, så kan man støde på flere, da de gerne vil ind i dit hjem, men faktisk, så bør du nok indse, at edderkopperne har været inde i dit hus hele tiden. Det er bliver koldt udenfor, eller om foråret, er edderkoppen aktiv, enten fordi, at den skal finde et sted at gå i “hi” eller for at parre sig.

Det siges, at cirka 5% af de edderkopper du ser i din bolig, kommer udefra, resten 95% af edderkopperne, har levet hele sit liv i din bolig, uden du har været klar over det. De edderkopper, som kommer udefra, kommer igennem sprækker mellem vinduer, åbne døre eller vinduer, eller gennem paneler. Men der er dog noget du kan gøre, for at holde dem ude:

Frem med fugepistolen

Edderkopperne kommer igennem sprækker og revner, som ikke er tætnet. For at holde edderkopper, samt andre dyr ude, så bør du fuge alle revner og sprækker du kan se. Det vil ikke blot holde edderkopper og andre dyr ude, men samtidig også isolere din bolig, så det bedre kan holde på varmen.

Støvsug grundigere i sensommeren

Du bør støvsuge regelmæssig indendøre, af hygiejne og klima-mæssige årsager. Den famøse hus-edderkop, som ofte befinder sig omkring møbler, har parringstid i maj-juni, derefter lægger hun sine æg i spænd, som hun tilknytter i hjørner, under møbler og så mere, og det er hér, at du skal have støvsugeren fremme, hvis du vil undgå flere edderkopper. Støvsuger du ofte, i alle hjørner, under møbler, i sprækker og i paneler, kan du få bugt med de værste æg, og også edderkopper, så de ikke når at klække eller formere sig.

Sprøjt med insektmiddel

Har du en ide om hvor edderkopperne befinder sig i dit hjem, så kan du sprøjte med noget insektmiddel, som har til formål, at slå edderkopper, men også andre små insekter, såsom sølvfisk, ihjel. Sprøjt der hvor du ofte ser dem, eller du kan sprøjte hvor du ikke kan komme til med støvsugeren.

Undgå at byde insekter indenfor

Man kan sige, for at en edderkop kan leve i din bolig, kræver det, at den har noget at spise, som er andre insekter. Det du så kan gøre for at undgå at have edderkopper er, at sørge for, at der ikke er noget at spise til dem. Derfor bør du gøre alt hvad du kan, for at holde insekterne udenfor. Men det kan være rigtig svært over sommeren, fordi man har tendens til at åbne døre og vinduer, for at få luftet ud indenfor, men også for at nyde vejret. Men må dig også indse, at det rent faktisk er umuligt, at have sig et 100% edderkop-frit hjem.

Undgå at slå den ihjel

Vi har tendens til at slå de edderkopper vi har i vores hjem, ihjel. Hvilket egentlig er super ærgerligt. For edderkopper er faktisk en nyttedyr, og ikke et skadedyr, som holder en økosystem igang. Edderkoppen spiser nemlig andre insekter, som er omkring eller inden i vores bolig, såsom fluer, som får sat sig fast i edderkoppens spind. Så hvis du har mange fluer i huset om sommeren, er det måske et tegn på, at du er for grundig med støvsugeren, og derfor ingen edderkopper har.

Ederkopperne spiser faktisk også insekter, som ødelægger og generer, men også andre dyr, som er syge og sygedomsbærende. For eksempel kan edderkopper rigtig godt lide myg, som vi også er generet over sensommeren. Derfor kan man vælge, at have edderkopper, som stort set holder sig for sig selv, eller være generet af myg og sluger, i sit hjem? – Man siger, at edderkopper der kommer udefra, har fulgt et andet insekts duftspor, og hvis de beslutter sig for at blive inde i din bolig, er det fordi der er mad for dem, hvilket i bund og grund er nyttigt for dig.

Hvis du finder en edderkop inde i din bold, så undgå derfor at slå den ihjel. Køb en edderkop-fanger, eller tag et glas og et hårdt underlag, fang den og sæt den udenfor. Hvis man lider af araknofobi, så bør man dog glæde sig over, at vi har så små og ufarlige edderkopper i Danmark. I andre lande kan du finde en edderkop i større formater, som er er hurtigere, og ikke mindst, livsfarlige.

Måske du også kunne være interesseret i at læse om mosegrisen?.