Mus – Plaget af mus i huset?

mus

Musen er et af de mest populære skadedyr i Danmark. Hvis du er plaget af disse hurtige dyr, så kan det være godt at vide nogle vigtige tips om forskellige metoder til at bekæmpe dette lille dyr, og hvordan du undgår at få besøg af de fleste mus i første omgang. Vi vil også komme lidt ind på, hvad der kendetegner en mus, og hvordan man ser forskel på, om dem og rotter, samt hvordan du bekæmper dem!

Kendetegnet på en mus

Det er en gnaver og har en lang, tynd snude og små øjne. En rotte derimod har store, sorte eller brune øjne, der sidder længere fra hinanden end musens øjne. Den har en grå pels med lysere underside, store øre og kortere ben end rotter, som ofte ser ret magre ud i forhold til deres lange krop og større størrelse. De har en lang hale, men ikke så lang som en rottes.

Dyret er generelt ikke i den lille ende, men de er ganske fleksible. Musens krop kan komme igennem selv de mindste åbninger (på størrelse med en blyant).

Mus og yngletid:

Mus yngler hele året, så det er vigtigt at holde øje med tegn på museplageri og gribe ind så hurtigt som muligt. En hunmus kan få op til ti kuld om året, med seks til otte unger i hvert kuld. Det betyder, at hvis du ikke tager dig af problemet med det samme, vil problemet kun blive værre på sigt.

Hvad spiser mus?

Mus spiser alt. De er stort set altædende ligesom rotter og spiser både plante- og animalsk materiale, og generelt al føde, der er omkring huset. De foretrækker frø, korn, såsom nødder, frugt og grøntsager, men kan også leve af kød, æg, foder til kæledyr eller endda gift. De er ikke kræsne, når de skal finde føde.

Mus gnaver i stort set alt. Hvilket også er et tydeligt tegn. Ser du ting på loftet med gnave bid, så er der højst sandsynligt mus eller rotter.

Hvad kan mus ikke lide?

De kan ikke lide stærke lugte som f.eks. pebermynte, ammoniak eller blegemiddel. Du kan bruge disse dufte til at forsøge at holde dem væk fra dit hjem.

mus

Tegn på mus i hjemmet:

Hvis du tror, at du måske har et problem med mus, er der nogle tegn, du kan holde øje med. Det drejer sig bl.a. om:

  • Ekskrementer (der ligner små sorte korn)
  • Reder (som regel lavet af papir eller stof)
  • Tygget materiale som f.eks. ledninger, isolering eller madpakker, der er tygget op.
  • Det kan også være, at du direkte kan høre dem om natten

Mus er nataktive dyr, hvilket betyder, at de er mest aktive om natten. Det er derfor, at du måske ser eller hører flere tegn på dem om natten.

Sådan bekæmper du mus

Der er forskellige måder at håndtere mus på, afhængigt af hvor alvorligt angrebet er. Hvis du kun har en eller to mus, kan du prøve selv at fange dem med en human fælde. Hvis der er flere mus, eller hvis du har en rotte, kan det være nødvendigt at bruge gift eller andre metoder, f.eks. fælder, der dræber dyret. Det er vigtigt altid at læse vejledningen omhyggeligt, før man bruger nogen form for skadedyrsbekæmpelse, og aldrig at placere noget giftigt, hvor børn eller kæledyr kan nå det.

Tips til at undgå mus i første omgang:

Sørg for, at du ikke efterlader mad udenfor i haven eller opbevarer gamle sække med mel og andre fødevarer. Hold dit hjem rent for at undgå at tiltrække gnavere med deres lugtesans.

Luk huller og mulige indgange

Andre tips til at undgå mus er at sørge for, at der ikke er huller i vægge eller tage, hvor de kan komme ind fjerne eventuelle vandkilder ved at reparere utætte rør, alle ventilationsåbninger, tjekke alle rørgennemføringer og opbevare mad i lufttætte og lukkede beholdere.

De findes ofte i nærheden af menneskers hjem, fordi de af sikkerhedshensyn gerne vil være sammen med andre mus. De søger også efter varme steder, hvor der er plads nok til at bygge deres reder. Hvis du selv kan klare dette – f.eks ved at blokere alle potentielle indgange til dit hjem og holde det rent – så er der mindre sandsynlighed for at få et musproblem.

Anskaf en kat

En effektiv måde at undgå mus på er ved at anskaffe sig musens fjende: Nemlig katten! Katte fanger dem, og holder dem væk, eller skræmmer dem, så de forhåbentlig holder sig væk.

Kontakt en skadedyrsbekæmper

Hvis du ser en mus, skal du ikke forsøge at fange den eller kontakte en professionel, der kan indfange skadedyr, som kan hjælpe dig med at slippe af med skadedyret på sikker og forsvarlig vis. En skadedyrsbekæmper kan også hjælpe dig til at holde musene væk, hvis der skulle komme nogen nye.

Er mus farlige?

Nej, de er ikke farlige i sig selv, men deres ekskrementer og urin kan være skadelige, hvis du indtager dem ved at indånde støvpartikler, f.eks. ved at feje gulvet, hvor de har været. Det er også farligt at røre ved mus, hvis du har et åbent sår, da de kan bære bakterier på deres pels, og udgør en vis smittefare. Derfor bør man være påpasselig og være handsker, hvis du skal fjerne en mus fra fælden.

Mus om vinteren

Mus er aktive hele året rundt, men de har en tendens til at være mere aktive i de varmere måneder, hvor der er mere mad til rådighed. De går i vinterdvale i de kolde måneder , når det bliver sværere for dem at finde føde og vand inden døre.

mus

Denne artikel er udarbejdet blandt andet ud fra skadedyrsshop.