Dræbersnegle

dræbersnegle

Her får du en lille kort info-guide om dræbersnegle. Det er en nemlig et meget “populært” dyr, når man har hus og have. Du får indsigt i dyrets udseende, livscyklus, hvad den kan lide, og ikke kan lide. Og vigtigst af alt: Hvordan dyret bekæmpes, hvis den bor i din have. 

Info om dræbersneglen? 

Dræbersnegle har flere kaldenavne. Den omtales som følgende: 

 • Dræbersnegl 
 • Iberisk skovsnegl 
 • Spansk skovsnegl 
 • Og på latin: Arian lusitanicus og Arion vulgaris 

Hvorfor omtales den for dræbersnegl? – For den dræber ikke ligefrem mennesker. Navnet har den fået, fordi den stort set er altædende. Den har kannibalistiske træk, så den kan også finde på at spise artsfæller, levende, som døde. Dræbersnegle anses som et skadedyr, da de hurtigt kan invadere køkkenhaver og bede. Ligesom ådsler, så kan dræbersneglen bære bakterier rundt på sig, som salmonella. Derfor anbefales det, at man bruger handsker, hvis man skal røre dem. 

Sneglen stammer fra Sydfrankrig, som den Iberiske Halvø. Men her er sneglene ikke defineret som et skadedyr, på grund af at varmen og det tørre klima holder bestanden nede. Med årene er sneglene kommet til mange forskellige lande i Europa igennem forskellige jord- og plantematerialer.

Hvordan ser dræbersnegle ud?

Dræbersnegle kan have lidt forskellige farvenuancer. Nogen er orange, andre mørkebrune, mens andre kan være næsten helt sorte. Dog findes der også albino dræbersnegle, som er hvide. Typisk er de rødbrune, og det er oftest sådan, man genkender dem. MEN her skal man også være opmærksom på, at man ofte kan forveksle en dræbersnegl med den den røde skovsnegl (Arion rufus) på grund af farven. Dog siger man, at den røde skovsnegl er mere orange-rød og ren i farven end en dræbersnegl. 

De bliver mellem 7-15 cm lange, og så har den ikke noget hus på ryggen, ligesom andre skovsnegle. 

Hvad spiser dræbersnegle?

Dræbersnegle har deres kaldenavn, fordi de har en stor appetit. Både planter, friske vegetabilske og animalske nedbrydningsprodukter, samt deres egne artsfæller kan stå på menuen. Dog er der nogle bestemte ting, som den Iberiske skovsnegl rigtig godt kan lide, som vi desværre også ofte har i vores køkkenhave:

 • Jordbær
 • Salat 
 • Squash 
 • Blomkål
 • Ærter
 • Bønner
 • Kartofler 
 • Gulerødder 
 • Krydderurter

Hvis du har et drivhus i din have, som en eller flere dræbersnegle har fået adgang til, så foretrækker de agurkerne, og dernæst tomaterne, og hvad ellers der er spiseligt. – De kan også godt lide blomsterne i vores bede, såsom hortensia, georginer, asters og flere til. 

Det eneste, som en dræbesnegl helt og aldeles undgår, er hvidløg! 

Hvordan formerer de sig? – Dræbersnegle æg

Ligesom andre snegle, så er dræbersnegle hermafroditter. Det betyder, at de har både mandlige og kvindelige købsorganer. Når dræbersneglen skal formere sig, så foregår det på en besværlig og ret speciel måde. De formerer sig nemlig ved, at overføre sædceller til hinanden. Ikke nok med det, så er sneglens kønsåbning placeret på dens hoved, rettere sagt, ved siden af øjnene. 

Dræbersneglen kan skifte køn, alt efter temperatur og årstid. En snegl kan lægge op til 400 æg på en sneglesæson. Sneglene lægger den typisk i små klynger af 20-30 stykker, forskellige steder, såsom jord, under planter, blade, sten og fliser. Efter 3-5 uger, så klækkes æggene, alt afhængig af vejrforhold. Efter 4-5 uger, så er de allerede kønsmodne, og sådan er sneglens cyklus. En dræbersnegl bliver cirka 1 år gammel. 

Hvornår lægger dræbesnegle æg? Den lægger æg i august og september måned, hvortil det også er hér, at det anbefales at starte bekæmpingen af formeringen. Hvortil man kan knuse æggene. 

Bekæmpelse af dræbersnegle – Fælder til dræbersnegle

Ligesom man kan være plaget indendørs af bananfluer eller væggelus, så kan man også være plaget udendørs. Det kan være til stor gene, hvis man har en have, der er invaderet af dræbesnegle. Især hvis man har en køkkenhave, som man gerne vil have udbytte af selv at spise. Dog er der nogle metoder og tips, man kan gøre brug af. Det kan være svært at få bugt med dem alle, fordi deres æg er så små og godt gemt. 

Forebyg dræbesnegle 

Hvis du har været plaget, eller endnu ikke er plaget af dræbersnegle i din have, så er det også nu, at du, især hvis du har en køkkenhave, bør forebygge et kommende snegleangreb. Det kan man gøre på flere måder. 

Dræbersnegle hegn

Sæt sneglehegn rundt om din køkkenhave eller rundt om dine bede. Sneglehegnet er designet til, at forhindre alle former for snegle i at kravle over. Hegnet har nemlig en bukket/skrå kant, som gør det umuligt for sneglen at komme over. Hegnet kan købes i flere forskellige havebutikker. 

Plant hvidløg

Dræbersnegle hader hvidløg, både smagen og luften. Plant gere hvidløg i din have, så vil det holde dræbersneglene på afstand. 

Undgå jord fra inficerede haver

En årsag til, at man pludselig kan blive invaderet af dræbersnegle i sine bede, kan være fordi, man har modtaget jord udefra. Det jord kan være inficeret med snegle eller snegle-æg, som vil klækkes og blive store i din have. 

dræbersnegle

Hvis du allerede er plaget – Bekæmpelse

Hvis du er plaget af snegle i din have eller køkkenhave, så vil du ikke være i tvivl. Det vil kunne ses på grøntsagerne, hvor der tydeligt vil være bidehuller i. Oftest vil der være mere end én snegl på stedet. Dog er det ikke umuligt at få bugt med dem, men det kræver tålmodighed. Du kan gøre følgende: 

Fjern voksne snegle dagligt

For at få bugt med dem, så skal de fjernes, så snart de ses. Helst inden de begynder at lægge æg, som er i marts-juli. For at holde bestanden nede, (og dermed mindre æg). Tjek hyppigt, om der er nye snegle dagligt, samt tjekke for snegleæg fra augus måned. 

Når du finder de voksne dræbersnegle, skal de aflives. Den mest humane måde er at skære hovedet af på dem, med en kniv, spade eller en saks. Andre koger dem. Uanset hvilken metode du anvender, så undgå at komme i direkte berøring med dem, da de kan bære på bakterier.

Sneglefælder 

Der findes flere forskellige fælder, som tiltrækker dræbersneglene, så arbejdet bliver lettere for dig. Der er ølfælder til dræbesnegle, som du selv kan lave. Snegle elsker nemlig duften af øl. Denne metode er dog ikke en human måde, og bør derfor kun være en nødløsning. Man kan gøre det, at man lave en fælde, og kun hælde lidt øl i, så den ikke drukner. Til gengæld har du dem samlet, og parat til human aflivning.

Uanset om du bruger øl, mælkekartoner eller noget helt trejde, så er den mest effektive måde, at finde sneglen og dets æg, og udrydde dem, uden brug af kemikalier. 

Denne artikel er udarbejdet med viden fra Miljøstyrelsen og Samvirke.