Spindemider

Her får du en kort info-guide om spindemider. Har du drivhus, så prøver du måske at få bugt med dem. Når man har hus og have, er det godt med en guide til, hvad man skal stille op med et skadedyr. I denne korte artikel lærer du om dyrets, dets egenskaber, og hvordan du bekæmper det.

Info om spindemiderne 

Spindemider (Tetranychus urticae) kaldes også for væksthusspindemider, samt lindespindemider. Det er nogen bitte små mider, som lever på blade. Især blade fra agurker, er der favorit, men også andre plantetyper som bærplanter, frugttræer og pottepanter med flere.

De angriber blade, hvor de sætter sig på undersiden af bladet og begynder at suge selve plantecellerne ud af planten. Det efterlader bladene med gule prikker, og hvis spindemiderne ikke bekæmpes, vil bladet efterhånden blive helt gul og til sidst dø. Hvis spindemiderne ikke bekæmpes, kan de dræbe hele planten. Derfor er spindemider et af de værste skadedyr, man kan have i sit drivhus.

Spindemider er faktisk i slægt med edderkoppen, da de går under at være spindlere, nøjagtig ligesom edderkoppen. Spindemider laver faktisk også spind, som er den måde, de bevæger sig fra blad til blad på. Deres spind er et meget fint silkenet, og det er oftest mere tæt end et almindeligt edderkoppespind.

Hvordan ser spindemider ud?

Spindemider kan have forskellige farver. Grønne, røde, orange, rødlige eller brunlige, alt efter arten. Spindemiderne kan også skifte farve efter årstiden.

For at kunne se, om dine planter er angrebet af spindemider, så skal du bruge en lup, da de kan være svære at se med det blotte øje. Kig på undersiden af bladene, og kig efter, om der er mider, spind og exoskelletter, som er deres ham. Et andet trick til at tjekke, om der er mider på din plante, er, at du tager et stykke hvidt papir, og skraber kanten af papiret mod undersiden af bladet. Hvis der er spindemider, vil du kigge se dem på papiret.

Hvis du kigger på en spindemide med en lup, vil du kunne se en lille mide, der er mindre end 1mm lange. En voksen spindemide har en oval krop og 8 ben. “Børne”-spindemider er betydelig mindre og har kun 6 ben til at starte med.

Hvor kan man finde spindemider henne?

Spindemider kan du finde både ude og inde, hvor der end er planter. Men især findes de:

Drivehuse

De kaldes for væksthusspindemider, fordi de oftest er at finde i drivhuse, da de foretrækker et tørt og varmt klima. Derfor kan du også risikere, at de sidder i dine potteplanter i vindueskarmen, hvor der også er tørt og varmt. I drivhusene kan de især godt lide at angribe aubergine, agurk, tomat, peberfrugt og flere til.

I naturen

Spindemider kan også findes udenfor, hvis du har frugttræer, eller i dine bedre, hvis du har jordbær, bønner eller rosenbede. Har du lime eller citrontræ, så kan de også kan lide deres blade. Spindemider er dog ikke fan af kulde, og derfor kan de i kolde perioder gemme sig i lune sprækker i diverse planter, indtil temperaturene bliver bedre.

Potteplanter indendørs

I vindueskarme, hvor der er vindstille, varmt og tørt, er perfekte forholde for en spindemider. Hvis dine planter har gule pletter, så er de helt sikkert angrebet af spindemider.

Bekæmpelse af spindemider – Middel mod spindemider

For at sikre sig imod angreb af spindemider, er det en god idé at sikre sig, at planterne har de bedste vækstbetingelser. Dette vil sikre, at planten er stærk og bedre kan modstå et angreb. Det kræver, at planten får tilstrækkeligt med vand.

Optimer planternes vækstforhold

For at sikre sig imod angreb af spindemider, er det en god idé at sikre sig, at planterne har de bedste vækstbetingelser. Dette vil sikre, at planten er stærk og bedre kan modstå et angreb. Det kræver, at planten får tilstrækkeligt med vand.

Fjern angrebne blade

Når spindemider angriber et blad, så starter de et sted og bevæger sig en retning. Derfor kan man fjerne det angrebneblad, så de ikke kan fortsætte. Her er det selvfølgelig vigtigt, at man starter behandling, og stopper spindemiderne, for ellers vil de bare gå i gang et andet sted på planten. Her er det også vigtigt, at man isolerer den angrebne plante, fra andre planter.

Vand og øg fugtigheden

Man kan holde milde angreb fra spindemider nede, ved at man vander sine planter ofte. Hele planten, og især under bladene, hvor spindemiderne opholder sig. Det er også ved Vand-slange eller en sprayflaske med vand i.

Insektsæbe

Hvis almindeligt vand ikke kan forhindre angreb på dine planter, så skal du ty til sæbe. Du kan købe en insektsæbe og spraye på bladene. Du kan også lave din egen sæbeblanding, ved at blande 1dl sæbe med 9dl vand, 1spsk husholdssprit.

Neem olie

Neem olie er særdeles effektiv mod skadedyr på planter, og heriblandt spindemider. Det er en vegetabilsk olie, udvundet af frugter og frø fra nem træet: Azadirachta Indica. Det er et meget almindeligt middel, som bruges i have og landsbrugs-industrien mod skadedyr og svampeangreb.

Denne artikel er udarbejdet ud fra Pestlex og Plante-doktor