Skægkræ

Hvad er skægkræ? (Ctenolepisma longicaudata)

Skægkræ forveksles ofte med en sølvfisk, grunden til, at den har samme form, og de lever oftes samme sted. Det er et meget almindeligt skadedyr at have i sit hus i Danmark, som kan være svært at slippe af med helt. Dog kan du bekæmpe dem, på forskellige måder, som du kan læse mere om længere nede i denne korte informations guide.

Det er et lille, vingeløst insekt, som spiser mange forskellige fødevarer, men også organisk materiale, som indeholder stivelse. Sølvkræ er tossede med stivelse, som oftest findes i tapet, papir, bøger. De kan også godt lide tekstiler som silke og bomuld.

I modsætning til sølvfisk, som trives bedst i fugtigt miljø, så trives skægkræ bedst i tørre og varme områder, hvilket kan være alle steder i boligen, såsom i skabe (køkkenskabe, hvor der er madvarer), bag reoler, sofaen og i sengen.

Så hvis du har set dyret andre steder i boligen, så er der stor chance for, at det har været et skægkræ, og ikke en sølvfisk. Læs mere længere nede, hvordan du kan se forskel på, om det er en sølvfisk eller skægkræ.

Hvordan ser skægget sølvkræ ud?

En skægget sølvkræ er i familie med insekter, den har 6 ben, ingen vinger. De voksne skægkræ er op til 12 mm i fuld kopslængde, men de kan faktisk blive op til 18 mm lange. Har du en lup, og kigge på en skægkræ, vil du kunne se 3 lange haletråde, samt tætsiddende hår på hovedet, og så er de mørke og matte i farven.

Sølvfisk eller skægkræ?

Ofte kan man have svært ved at kende forskel på, om man har sølvfisk eller skægkræ i sin bolig. Det kan være svært at spotte forskelligheden med det blotte øje. Men hvis du har en lup, så vil du kunne se tydelige skelligheder.

  • Sølvfisk og skægkræ er i familie med hinanden, men forskellen mellem de to typer, er, at skægkræet er lidt større end sølvfisk.
  • Skægkræet har længere “antenner” end sølvfisk.
  • Skægkræ er mørkere i farven end sølvfisk.
  • Skægkræene har flere hår på kroppen, både på hovedet og langs siderne, end sølvfisken har. Det er derfor, at den også kaldes for den skæggede sølvfisk.
  • Skægkræene kan kravle på lodrette flader, som en sølvfisk ikke kan.
  • Skægkræ trives godt i hele boligen, modsat til sølvfisken, som oftest kun holder sig til badeværelset eller i køkkenet.

Læs mere om sølvfisken her

Er skægkræ farlige?

Skægkræene er ikke farlige for mennesker, og de bider heller ikke. Men de kan gøre skade på materielle ting i din bolig, især hvis du har tapet på væggene, og er derfor et typisk skadedyr. Skægkræ spiser stort set alt, men især mel, sukker og gryn, er nogle favoritter, og defor vil de også trives godt i dine køkkenskabe. Generelt set, så er det heller ikke særlig hygiejnisk at bo eller arbejde i rum, hvor skægkræ eller sølvfisk er en plage.

Hvor lever de og hvor længe?

Skægkræet er et natdyr, og de er derfor mest aktive om aftenen/natten, hvor det er mørkt. Måske du har oplevet at komme ud på badeværelset en aften/nat, tændt lyste, hvortil gulvet har været levende. Om natten er de nemlig på jagt efter mad og mager, og derfor kan det være svært at vide, at man er plaget af de hurtige insekter, da de om dagen er gode til at gemme sig i revner og sprækker.

En skæg kræ kan blive op til syv år gamle, og i hele deres liv kan de lægge omkring 150 æg. Efter kun 2 måneder klækkes æggene, og efter 2 måneder er de kønsmodne. Når man opdager skægkræ i sit hus første gang, så kan det være svært at få bugt med, da de formerer sig gange hurtigt, og så er de yderst fleksible til at gemme sig, i selv de mindste sprækker og revner, hvor støvsugerens sugeevne ikke er kraftig nok.

Hvordan er de kommet til Danmark?

Skægkræ blev opdaget i Europa tilbage i 1940, hvortil den spredte sig i alle retninger, hvor den har gemt sig i bagage, biler, tasker, tøj og andre ejendele, hvortil den har formeret sig, og på den måde, kommet til Danmark. Insektet menes at stamme fra Norge, da dyret har været et velkendt dyr i mange årtier, end den for eksempel har været kendt i Danmark. Den blev nemlig første gang opdaget i Danmark i 2016, og siden da, har den været svær at bekæmpe.

Bekæmpelse af skægkræ

Uanset om man har skægkræ eller sølvfisk, så er de ikke rare at have i huset. Et dyr bliver hurtigt til flere, som spreder sig rundt i huset. Heldigvis er der nogle effektive midler og metoder, som kan reducere antallet af skægkræ i dit hjem.

Dog skal det siges, at det kan være en sej kamp, når man bekæmper de små skægkræ! Men dermed ikke sagt, at det er umuligt! Det kan være en god ide, at kombinere flere forskellige behandlinger, som vil holde standen af skægkræ nede.

Udfør grundig rengøring i hele huset

Primært bør man have fokus på rengøringen af boligen. Skægkræ kan bekæmpes, hvis man sørger for, at der ikke ligger krummer, sukker, mel eller andre madvarer på gulvet, som skægkræ elsker at spise. Da skægkræ kan være alle steder i boligen, så er det også vigtigt, at man støvsuger alle steder.

Almindelig rengøring betyder både støvsugning og gulvvask, men hvis man er plaget af sølvfisk, så bør man holde lidt igen med gulvvasken, da det vil skabe fugt, som insekterne stortrives i. Men det er ikke gældende for skægkræ.

Skægkræ trives ikke i alt for lave temperaturer, og heller ikke i alt for høje temperaturer. Temperaturer under 11 grader og temperaturer over 41 grader, stopper simpelthen skægkræets udvikling!

Skægkræ kan iøvrigt leve op til 9 måneder uden næring, hvilket vil sige, at kontinuerlig, grundig rengøring vil være en endeløs kamp, hvis man skal fortsætte i 9 måneder. Derfor vil en kombination mellem rengøring, fælder eller gift, være løsningen på en grundig behandling mod skægkræet.

Sænk luftfugtigheden

Skægkræ er ikke så glade for et alt for lavt luftfugtighed. De trives bedst i en bolig, hvor der er en temperatur mellem, 17-30 grader. Så hvis du virkelig gerne vil går all-in på bekæmpelsen, så bør du sænke fugtigheden i boligen. Det kan du gøre med en affugter. En normal bolig har en luftfugtighed på 55-80 RF. En affugter og temperaturer under 17 grader, vil sænke dyrets trivsel og levevilkår.

Luft ud dagligt

Først og fremmest, så bør man lufte ud, uanset om man er plaget af insekter eller ej, minimum 5 minutter om dagen. Hvilket også er godt, når der skal bekæmpes skægkræ. Luft ud flere gange om dagen, uanset hvordan vejret er udenfor. Det gælder også især, efter at man har været i bad! – Luft ud og sørg for, at der ikke er vådt på gulvet.

Minimer gemmesteder

Skægkræ gemmer sig om dagen i de mindste revner og sprækker, som vi ikke kan se med vores blotte øje. Men hvis du gerne vil komme dyrene til livs, er det en god ide, at minimere deres gemmesteder. De finder ofte huller og revner langs gulvpanelet, hvilket man kan lukke til ved at fuge det!

Skægkræ fælde

Skægkræene elsker lim, da der er stivelse i. Man kan købe limfælder til at indfange skægkræ med. Det er en meget normal måde at lokke dyrene frem på, og det har vist at øge effekten, hvis man drysser noget sirismel i fælden også.

MEN det er ikke en holdbar både at indfange alle de små skadedyr på. Det er dog en god metode at identificere, hvilken type man har med at gøre, om det er en sølvfisk eller skægkræ.

Skægkræ gift

Hvis du ved, hvor skægkræet befinder sig i dit hus, så kan du også nemmere specificere sin bekæmpelse af dem. En god behandling er nemlig gift, som du sprayer i det område, hvor du ved, de opholder sig om dagen. Sørg dog for, at lufte ud. De fleste giftsprayer er effektive i op til 7 dage, hvilket betyder, at du kan nøjes med at spraye én gang om ugen.

Kontakt skadedyrsbekæmpere

Uanset hvad, så er den mest effektive bekæmpelse af skægkræ, er at kontakte et professionel firma. En professionel skadedyrsbekæmper ved lige præcis hvad der skal til, for at skægkræ ikke spreder sig yderligere, og ej heller gør mere skade.

Skægkræ kan være svære at komme helt til livs, uanset om du går all in på rengøringen, udluftningen og alle andre metoder. En skadedyrsbekæmper har styr på håndteringen af skadedyrene, og kan desuden give tips og tricks til, at du kan holde dit hus skadedyrsfrit fremover.

Info: Videnskab.dk