Bæredygtig plantekasser og højbede

Dette indlæg er sponsoreret.

Højbede er en voksende trend i de danske haver, og ses efterhånden rigtig mange steder. Højbede på hjul, altankasser eller plantekasser. Plantekasser eller højbede på hjul giver mange muligheder og fordele for dem, som har et ønske om, at dyrke deres egne afgrøder. Først og fremmest er plantekasser lette at renholde, derudover vil man kunne opnå et højere udbytte af ens afgrøder. I plantekasser med hjul er det nemt, at dyrke ens egne grøntsager. Det at dyrke egne grøntsager har mange fordele. Først og fremmest er det bæredygtig, og bidrager til den grønne omstilling. Derudover er det næsten gratis mad.

Smukke jordskokkeplanter

En af de planter, som man kan have i ens højbede på hjul er jordskokker. Det er en flerårig plante, som kommer igen år efter år i ens plantekasser på hjul. Det er smart, at dyrke jordskokker i højbede på hjul, plantekasser eller altankasser, da jordskokker er en invasiv art, som er svær at slippe af med igen, når den først er kommet ind. Jordskokken er i familie med solsikken, og sætter en høj og smuk blomst. Det er en smuk plante, som man kan sidde og nyde synet af, mens man holder pause på en af de opstillede bænke i haven. 

Blomstrende ærteplanter

I den tidlige sommer bliver man af og til  fristet til at købe en pose søde og saftige ærter, men det er ikke altid, at man får spist alle. De overskydende ærter kan man med fordel lægge til tørre i vindueskarmen. Når de er helt tørre, kan de plantes i altankasser eller højbede. Ærterne vil gerne have et espalier at vokse op ad. Et espalier give planten støtte, så de ikke falder sammen i bedet. Ærter skal plantes i foråret, hvis man gerne vil have ærtebælge. Når de er vokset flot op, kan du igen nyde synet af ærteblomsterne og frodigheden, mens du hviler på en af dine bænke og glæde dig over endnu en vellykket og bæredygtig afgrøde i din have..

Indret haven

Hvis du skal i gang med at indrette din have med grøntsagsbede for første gang, er det godt at have en plan. Hvis du for eksempel synes, at det er mest praktisk, at du kan flytte rundt på dine bede, er plantekasser på hjul en smart løsning. Ligesom det også er smart at tænke over, hvor dine bede med espalier skal være. De kræver nemlig lidt ekstra plads op i vejret.

Herudover er det også en god idé, at overveje, at placere bænke rundt omkring i haven, så du har nogle oaser, hvor du kan sidde og nyde frugten af dit arbejde og naturens gang om sommeren.