Hvorfor opstår radon i boliger og hvor kommer radon fra?

Når man ejer et hus eller skal til at købe hus, bliver der ofte talt om radon, og at man af helbredsmæssige årsager bør have kendskab omring radon. Men hvor kommer radon fra?

Radon er en gas, der forekommer naturligt i jorden. Det er en såkaldt ædelgas og et grundstof med betegnelsen Rn og atomnummer 86 i det periodiske system. Radons egenskaber er ikke gode for vores helbred, da stoffet er radioaktivt.  Radioaktivitet betyder, at stoffet radon udsender stråling, der påvirker os, negativt. 

Hvordan skader radonstråling mennesket?

Stråling fra Radon kan beskadige celler og forårsage celledød og ødelægge DNA-molekyler i kroppen, hvilket kan føre til mutationer og dermed kræft. Især lungekræft er en kræftform, der kan spores til radonstråling.

Der er to forskellige typer radon, der almindeligvis findes i boliger. Bygger du hus på grund, hvor der er radon og især hvis huset også har kælder eller er et kælderhus, kan du få problemer med radon og radonsikring bliver en nødvendighed. De bygningsdele, der er i kontakt med jorden, kan, hvis de mangler radonsikring, lukke radon indenfor fra omgivelserne.

Måling af radon

Det er relativt nemt at måle og undersøge radon i dit hjem. Derfor kan du kontakte et måle- og saneringsfirma og stille spørgsmålet “Hvor kommer radon fra” og få den rette hjælp relativt hurtigt. Virksomheden kan så hjælpe ved at udsende målebokse til radon, der blot hænges fra loftet i de rum, man ønsker at måle radon i. Målingen skal helst foregå i vinterperioden for så har man de mest dårligst mulige forhold i huset. Da man ikke lufter så meget ud pga. kulden. 

Radonsikring 

Radonsikring kan være ret dyrt. Heldigvis finder der relativt billige løsninger, som minimerer problemerne med radon. F.eks. kan ret ventilation i kælderen minimere niveauet af Radon i dit hus.