Hvad er møl?
Møl er en insekt og hedder på latin Lepidoptera. Møl tilhører sommerfugle-familien. Møllen er aktiv om natten, og bliver derfor kaldt for en natsommerfugl, eller natsværmere.
Der findes flere slags familie af møl, som alle har forskellige navne. Hertil findes Urmøl, djærgmøl, spindemøl (ikke ligesom spindemideren), og flere til.
Fælles for dem alle er, at de er insekter med vinger, som kan flyve. Derfra er der dog stor forskel på de forskellige møl-arter, som både varierer i størrelsen og formen. Varianterne kan spænde mellem 14 mm lange og nogle arter bliver op til 6 mm.
Voksne møl er ikke skadelige, men det er imens de er larver, at de gør skade. Møl generelt, om de er larver eller ej, er harmløse, og ikke skadelige, hverken for dyr eller mennesker. Men når de er larver, indtager de stor næring, og spiser det de kan komme i nærheden af, som fx. tøj eller tørkost, og derfor det også et hyppigt skadedyr i Danmark.
Det, som gør larven skadelig, er, når det er den mest gængse møl-larve-type, er, at de spiser tekstiler, som vi bruger som tøj, til vores møbler og tæpper. Andre larve-typer foretrækker vores tørre fødevare i køkkenet. Derfor er møl hyppigt set i klædeskabet, (generelt er de hvor der er tøj eller andre former for tekstiler), samt i køkkenet. Møl bliver også ofte forvekslet med pelsklanner.
Møl larver og æg
I løbet af en møls levetid lægger en hunmøl omkring 100-150 æg. Æggene udklækkes allerede efter 2-3 uger. Når æggene klækkes, så vil den, alt efter, hvilken type det er, finde næring, som enten er i dit tøj, din sofa, tæppe, eller dine tørvarer i køkkenet.
Hvordan der møl ud?
Hvordan møl ser ud, afhænger af, hvilken type det er. De forskellige typer kan variere i deres udseenden, men generelt for dem alle er, at det er et flyvende insekt, som har vinger.
De typiske møltyper, vi ser i Danmark, er klædemøl og frømøl.
Klædemøl:
Frømøl bliver mellem 6-8 mm lange. De er kobberfarvede eller har en skinnende gul guld farve, hvortil deres larver er råhvide med brune hoveder. Larverne er cirka 10 mm lange.
Frømøl:
Voksne frømøl bliver længere end klædemøl, da de kan blive op til 14 mm lange. Klædemøl er brune, og så har de sorte pletter. Vingerne har to forskellige farvenuancer, typisk en mørk og en lys nuance.
Deres larver er hvide med sorte hoveder, og så er de større end frømøllene, da de er 20 mm.
Tegn på de flyvende insekter
Der kan være forskellige tegn på, at du har fået møl i dit hus. De typiske tegn er:
- Pludselig små huller i tøjet
- Huller i sengetøj, lagner og andre stofstykker
- Små huller i dine tørvarer, såsom havregryn og nødder
Møl er en relativ dårlig flyver, og især lange distancer er svært for dem. Derfor vil man ofte se dem i det højere luftlag. De vil derfor bevæge sig omkring i dine paneler i loftet, samt væggene, hvor der kan være sprækker og huller, perfekt til at gemme larverne i. De lever indenfor i vores huse, fordi der er dejligt varmt.
Hvor kommer de fra?
Mange vil gerne vide, hvor møl kommer fra. Det er dog svært at svare på, for man ved det ikke helt præcist. De trives bedst i varme temperaturer, omkring 25 grader.
Hvis man får møl i sit private hjem, er det højst sandsynligt, at det kommer med hjem fra de varer, du køber i supermarkedet. Der er større chance for at få dem med hjem i sine varer, hvis man køber tørfoder til dyr, mel, nødder og andre tørvarer. Især hvis det også er økologisk.
Grunden til, at økologiske varer er mere udsatte, end ikke økologiske varer, er fordi at økologiske varer ikke gennemgår samme behandlinger, som kan være mølforebyggende.
Møl foretrækker køkkener, hvor der ikke er helt styr på hygiejnen. Her menes det, med åbne poser, som er nemme at tilgå, samt varer, som har overskredet sidste salgsdato.
Hvad spiser møl?
Det sjove er, at larverne spiser mere end voksne. De foretrækker tekstiler, som kan være alt tøj, uld, pels og silke. De foretrækker tekstiler, kaldes sjovt nok også for tekstilmøl.
Frømøl, som også er en hyppig møl i Danmark, foretrækker tørvarer i køkkenet eller spisekammeret, hvor end det er placeret. Især nødder, mandler og gryn, er noget, der virkelig tiltrækker frømøllene.
Hvordan bekæmper man møl?
Det kan være en svær proces at gå igang med en bekæmpelse af møl i sit hjem. Først og fremmest, bør man lokalisere, hvor møllene opholder sig, og derfra, finde den løsning, der bedst muligt, kan hjælpe på dit problem.
Hvis du vil bekæmpe møl i tekstiler, fx. tøj
Hvis først du har opdaget små huller i tøjet, så er det om at forebygge deres levevilkår, så der ikke kommer flere. Det, du bør gøre, hvis du mistænker møl i dit klædeskab, er, at:
- Tøm dit klædeskab for alt, dertil, også skufferne
- Støvsug skabet grundigt.
- Sprøjt med insektmiddel.
Insektspray mod flyvende insekter kan købes i alle byggemarkeder.
For at forebygge, at der ikke skal komme møl i dit klædeskab fremadrettet, så gør følgende:
- Vask tøjet, du bruger på 50 grader, da snavset tøj tiltrækker møl.
- Kassér tøj, du ikke bruger, og skil dig helt af med det. De lægger sig ofte i tøj, som ikke bruges som så tit. Du kan pakke tøjet i tætsluttende plastikposer.
- Du kan fryse tøjet, i stedet for at vaske det. Det slår æg ihjel, samt larver og fuldvoksne insekter.
- Kemisk rensning er også effektiv til de tekstiler, som ikke tåler vask.
- Pak tøjet ind i forseglet plastikemballage, hvis du ved, at der er noget tøj, du ikke bruger hyppigt.
Hvis du har møl i møbler og gulvtæpper
Er du plaget af mørk i dine stofmøbler, så er det om at forebygge bedst muligt. Du bør:
- Støvsuge din stille møbler meget grundigt. Bank puder og tæpper, da møl-æg er meget skrøbeligt, og ligger løst!
- Stil møbler udenfor, når det er frostvejr, da det vil slå larver, møl og æg ihjel. En god ide, er at veksle mellem kulde og varme, da møl ikke tåler den forandring særlig længe.
Artiklen er udarbejdet med informationer fra Naturbasen.