Rotter – Plaget af rotter i haven eller i boligen? Sådan forholder du dig!

rotter

Rotter er, blandt de mest foragtede dyr på jorden. De bærer sygdomme og kan være ret ødelæggende for vores hjem. Men hvad er en rotte egentlig? Den gode nyhed er, at det er ret simpelt: Rotter er pattedyr, der lever i eller i nærheden af vand (eller fugtige steder) eller moser, og det er derfor, de holder så meget af at leve i nærheden af mennesker, men vi mennesker vil helst ikke bo i nærheden af dem. I denne korte guide på Husoghaveguide.dk vil vi fortælle kort om rotten, og hvad du kan gøre hvis du er plaget af gnaverne indendørs eller rotter i haven.

Om rotten

En rotte er en lille, langhalet gnaver med grå eller brun pels. De lever i huse, huller og i haver. De har seks fortænder, der vokser løbende i løbet af deres liv, derfor ser man ofte at de gnaver i ting.

Det er et meget intelligent dyr og utrolig smidige! De kan både klatre, svømme og dykke. Og så kan komme igennem selv de mindst tænkelige huller!

Men man skal huske på, at rotter spreder sygdomme, hvis man rører dem eller deres afføring, og det smitter også mennesker. Det er sygesomme såsom leptospirose og tularæmi, som de ofte får ved at komme i kontakt med mus. Sygedommene kan i værst tilfælde være dødbringende!

Antal i Danmark

Der er omkring tre millioner rotter i Danmark, og de kan nemt finde vej ind i vores hjem ved at gnave i væggene. De findes både på landet og i byen, generelt er de hvor der er mennesker.

Tegn på rotter

De har ofte travlt med at gemme sig i kroge og hjørner eller et sted, hvor de kan gå i jorden ved det mindste tegn på fare. Hvis du ser tegn på, at der kan være rotter i dit hus, er det vigtigt ikke at skræmme dem væk. Et tydeligt tegn på rotte-aktivitet er ekskrementer. Rotters ekskrementer har en skarp og ubehagelig lugt. Hvis du finder en masse ekskrementer, er det tid til at anmeld rotter på sin ejendom.

Hvad spiser rotter?

De er altædende dyr og spiser både vegetabilsk og animalsk føde. De kan lide at spise korn, frugt, grøntsager og kød. De kan også overleve på en kost, der kun består af vand, hvis der ikke er andet, de kan spise. Derfor er de et dyr, som er meget sejlivet og kan overleve selv i de dårligste kår.

Hvad kan rotter ikke tåle at spise?

Rotter kan ikke spise visse fødevarer, der har et for højt saltindhold. De kan heller ikke lide krydderier, hvidløg eller hakket chili. Og de vil bestemt ikke røre karry!

Hvad kan rotter ikke lide

Rotter kan ikke tåle skarpt lys og høj støj. Hvis du opdager en rotte indendørs, skal du skrue op for lyset og larme så meget som muligt, så den vil forlade stedet.

Bider de?

Ja, rotter bider mennesker og andre dyr. Nogle mennesker er mere udsat for at blive bidt af rotter end andre, fordi rotterne er bange for dem. Biddene kan være meget smertefulde og forårsage infektion eller give alvorlige sygdomme.

Sådan kan du bekæmpe rotter

Den bedste måde at slippe af med rotter er at forhindre, at de overhovedet kommer ind i dit hjem eller generelt på ejendommen. Sørg for at forsegle eventuelle huller eller revner i dine vægge, og hegn, og lad ikke mad ligge rundt omkring.

Der er et par måder at bekæmpe rotter på. Du kan enten bruge fælder, gift eller lokkemadstationer. Det er vigtigt, at du ikke lægger for meget lokkemad ud, da det også vil dræbe andre dyr, f.eks. fugle. Du kan også ringe til en, der kan hjælpe mod skadedyr mod bekæmpelse af rotter.

Rotter i haven

Hvis der er rotter i din have på tilgængelige udendørsarealer, kan du prøve at bruge et repellent middel eller en fælde. Der findes forskellige typer fælder og repellenter, så det er vigtigt at undersøge sagen, før du vælger en. Sørg for at placere fælderne eller repellent på det rigtige sted, så rotterne vil støde på det, hvortil det ofte vil være der, hvor der er aktiviter.

Rotter på loftet

Hvis du tror, at der er rotter på dit loft, er det vigtigt at få en professionel til at undersøge det. Rotter kan forårsage store skader ved at gnave i ledninger og isolering. De kan også lave en masse støj, (men forveksles også ofte med husmår) hvilket ofte er det første tegn på, at de er til stede. En anden ting er, at de kan ødelægge en masse genstande, som julepynt, tøj og genstande, som er en virkelig kedelig overraskelse, når man opdager det.

Den kommunale rottebekæmpelse

Kommunen vil hjælpe dig med bekæmpelse af rotterne. Bor du i hus og har rotter, så har du pligt til at anmelde, faktisk er det en grundejer pligt at informere din kommune om, at du har set rotter. Du betaler faktisk penge mod rottebekæmpelse igennem din grundskyld, hvortil kommunen vil komme på besøg for at bekæmpe rotteangrebet ved hjælp af den kommunale rottebekæmper.

Faktisk er det så almindeligt med besøg af de intelligente dyr, at det er blevet en nem og ligetil digital løsning. De fleste kommuner har oprettet digitale hotline eller en online skriftlig meddelelse, som efterfølgende anvendes og vurderes din anmeldelse. Herefter vil du blive kontaktet af en kommunal skadedyrsbekæmper, som vil give dig et besøg.

Kontakt en skadedyrsbekæmper

Hvis du har prøvet alle ovenstående metoder, men stadig ikke kan slippe af med rotterne, er det på tide at tilkalde en professionel. Dog er en skadedyrsbekæmper fra et privat firma for egen regning. En autoriseret rottebekæmper har den viden og erfaring, der skal til for at håndtere rotteangreb hurtigt og effektivt. Du skal blot vide, at rotter ikke nødvendigt forsvinder over natten. Det betyder, at du må væbne dig med tålmodighed, da bekæmpelsen godt kan gøres over flere omgange.

Undgå kæledyr i haven

Rotter tiltrækkes, især hvis du har høns eller kaniner i din have. Hvis du ikke kan undgå at have disse dyr, skal du sørge for, at de befinder sig i et sikkert indhegning, som rotter ikke kan komme ind i, såsom at sætte hønsehegn op. Sørg også for at give hønsene eller kaninerne foder inde indhegningen for at forhindre rotterne i at få fat i maden. Det kan også være en god ide at afskærme maden eller give i mindre doser, så det ikke blive et overflåd ad mad.

Vi håber, at denne guide kunne hjælpe dig til at blive klogere på rottens færden. Så hvis du har tegn på rotter, så er det vigtigt, at du tager affære med det samme, da rotte hurigt formerer sig. Så hvis du så én i starten, kan pludselig blive til en hel flok! – Nok ser rotte søde ud, og derfor skal de også aflives på en human og dyreværnsmæssigt forsvarlig måde, som rottebekæmpere kan.

Denne artikels indhold er inspiration fra Miljøstyrelsen.