Leje af din første lejlighed: Svar på ofte stillede spørgsmål

Hvis du er studerende, der er ved at vove dig ud i lejlighedslivet, har du sikkert mange spørgsmål. Hvor meget husleje har jeg råd til? Hvordan finder jeg en god lejlighed? Hvad skal jeg vide om at underskrive en lejekontrakt? 

Bare rolig, vi er her for at hjælpe. I dette blogindlæg svarer vi på nogle af de oftest stillede spørgsmål om at leje en lejlighed for første gang. Når du er færdig med at læse, vil du være ekspert i alt, hvad der er relateret til lejligheder! 

Hvor meget husleje har jeg råd til? 

Dette er et godt spørgsmål, og et spørgsmål, som du bestemt bør overveje, inden du begynder din lejlighedssøgning. En god tommelfingerregel er ikke at bruge mere end 30 % af din månedlige indkomst på husleje.

Det er selvfølgelig ikke altid muligt, især i dyre byer. Hvis du står i en situation, hvor du skal bruge mere end 30 % af din indkomst på husleje, er der et par ting, du kan gøre for at udligne omkostningerne. En mulighed er at få en værelseskammerat eller to – dette vil dele udgifterne til husleje og andre regninger mellem flere personer og gøre det mere overkommeligt. En anden mulighed er at kigge efter en lejlighed med forsyninger inkluderet i lejeprisen. På denne måde behøver du ikke budgettere med yderligere månedlige udgifter som el og vand. 

Hvordan finder jeg en lejlighed? 

Der er et par forskellige måder, du kan gå til at finde en lejlighed på. En mulighed er at bruge en online søgemaskine eller du kan direkte besøge hjemmesiden for et serviceorienteret boligmærke, der udlejer lejligheder (Lejeboliger og Aarhus, for at nævne nogle få). Du kan også køre rundt i kvarterer, der interesserer dig, og kigge efter “Til leje”-skilte uden for bygninger. En anden mulighed er at spørge venner eller familiemedlemmer, om de kender til tilgængelige enheder i deres bygninger eller komplekser. 

Hvis du har problemer med at finde en billig lejlighed, der opfylder dine behov, så kontakt en lokal ejendomsmægler. De vil være i stand til at give dig lister, der passer til dit budget og dine præferencer. 

Hvad skal jeg vide om at underskrive en lejekontrakt? 

En lejekontrakt er en juridisk bindende kontrakt mellem en lejer og udlejer, der skitserer vilkårene i lejeaftalen. Før du underskriver en lejekontrakt, skal du sørge for at læse den i sin helhed og stille eventuelle spørgsmål, du måtte have. Når du har underskrevet en lejekontrakt, accepterer du at overholde dens vilkår i hele lejeperioden – så det er vigtigt, at du forstår alt, hvad der står i den! 

At leje en lejlighed kan være skræmmende, hvis det er første gang, du gør det – men det behøver det ikke at være! Ved at lave din research på forhånd og vide, hvilke spørgsmål du skal stille, er du godt på vej til at finde det perfekte sted at ringe hjem.